Predstavljeni pozivi za obnovu kulturnih, obrazovnih i zdravstvenih ustanova

  • Slika
  • Slika

Pozive na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za obnovu nakon razornog potresa koji je pogodio Grad Zagreb te područja Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije predstavili su u četvrtak, 28. siječnja ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat te državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić.

Ministarstvo kulture i medija objavilo je 26. siječnja Poziv na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije iz sredstava Fonda solidarnosti Europske unije.

Ministrica Obuljen Koržinek je istaknula kako je za zaštitu i obnovu oštećene kulturne baštine alocirano ukupno 800 milijuna kuna. Poziv za dodjelu sredstava odnosi se za pripremu projektne dokumentacije i za provedbu mjera zaštite te na samu provedbu mjera u dijelovima u kojima se to može financirati iz sredstava Fonda solidarnosti, rekla je ministrica. Dodala je kako se to u prvom redu odnosi na sanaciju konstrukcije zgrada kako bi se otklonila mogućnost daljnjeg urušavanja. Za dio alokacije za koji je odgovorno Ministarstvo kulture i medija prihvatljivi su korisnici sva tijela državne uprave, ustanove kojima su osnivači ili suosnivači Republika Hrvatska i/ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koje obavljaju djelatnost u području kulture, vjerske zajednice, udruge i organizacije civilnog društva koje djeluju u području kulture, umjetnosti i medija te trgovačka društva u vlasništvu ili suvlasništvu Republike Hrvatske i/ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koja u kulturnom dobru obavljaju negospodarsku djelatnost.

Podsjetila je da su najveće štete u potresu od 22. ožujka nastale na kulturnoj baštini, koja je naknadno pretrpjela značajne progresivne štete te dodala kako Ministarstvo već mjesecima sa svim korisnicima ili vlasnicima oštećenih kulturnih dobara intenzivno radi na prikupljanju i pripremi potrebne dokumentacije.

Procjena štete obuhvatila je oko 200 pojedinačnih kulturnih dobara u gradu Zagrebu i susjednim županijama, a očekuje da će poziv privući između 250 i 300 pojedinačnih projekata. Ključni je cilj da kroz 18 mjeseci osiguramo nužni dio učvršćenja i statičke sanacije, onda ćemo dalje realizirati obnovu kombinacijom različitih izvora financiranja, rekla je ministrica.

Uz Poziv na dodjelu financijskih sredstava za provedbu mjera zaštite kulturne baštine, predstavljeni su i ostali pozivi za obnovu nakon razornog potresa: Poziv na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za vraćanje u uporabljivo stanje infrastrukture u području zdravstva i Poziv na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za obnovu infrastrukture i opreme u području obrazovanja oštećene potresom.

 

Pisane vijesti | Javne financije | Međunarodna pomoć i razvoj