Novi Europski Bauhaus

Europska komisija pokrenula je početnu, fazu projektiranja inicijative Novi europski Bauhaus, koju je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen najavila u svom obraćanju „O stanju Unije“ u rujnu 2020. godine, a koja će se provoditi u koordinaciji povjerenice za Inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariye Gabriel te povjerenice za Koheziju i reforme Elise Ferreira.


Foto: Europska komisija

Novi europski Bauhaus kreativna je i interdisciplinarna inicijativa koja ruši granice između umjetnosti, kulture, socijalne uključivosti, znanosti i tehnologije. Projekt je to i zaštite okoliša te gospodarstva koji  bi ulaganjem kolektivnih napora potpomogao u postizanju ciljeva europskog zelenog sporazuma, a kako bismo zajedno izgradili budućnost koja je održiva, inkluzivna te pronašli rješenja za probleme svakodnevnice.

Temeljne vrijednosti Novog europskog Bauhausa su održivost, estetika i uključivost. Cilj početne faze projektiranja jest istraživanjem ideja, identificiranjem najnužnijih potreba i izazova te povezivanjem zainteresiranih strana pronaći koncept za provedbu inicijative.

Na poveznici umjetnici, dizajneri, inženjeri, znanstvenici, poduzetnici, arhitekti, studenti i svi zainteresirani mogu podijeliti primjere nadahnjujućih dostignuća za Novi europski Bauhaus, svoje ideje o tome kako ga treba oblikovati i kako bi se trebao razvijati, kao i svoje brige i izazove s kojima se susreću.

U nadolazećim mjesecima Komisija će dodijeliti nagrade postojećim primjerima koji predstavljaju integraciju ključnih vrijednosti inicijative i koji mogu potaknuti rasprave kao i transformaciju mjesta u kojima živimo. 

Sljedeća faza inicijative – faza „isporuke“, dovest će do otvaranja poziva za podnošenje projektnih prijedloga za oživljavanje novih europskih ideja Bauhausa u državama članicama EU, korištenjem fondova EU na nacionalnoj i regionalnoj razini.

Cilj treće faze –  faze„širenja“, jest širenje ideja i koncepata koji definiraju Novi europski Bauhaus putem novih projekata, umrežavanja i razmjene znanja u Europi i šire.

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica