Predstavljen projekt „e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine“ u Muzeju Mimara

  • Slika /slike/fotogalerija/2020godina/Projekt e-Kultura Mimara/ekultura.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U povodu obilježavanja početka projekta „e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine“ uvodnim riječima se obratila ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u srijedu, 4. ožujka 2020. godine, u prostoru Muzeja Mimara.

Ministrica je istaknula kako će se ovim projektom povećati pristup kulturnoj baštini te će je se zaštititi sustavnom i trajnom pohranom sadržaja u digitalnom obliku. Dodala je kako će se uspostavom jedinstvenog informacijskog sustava omogućiti korisnicima jedinstven i standardiziran pristup pohranjenom sadržaju. Podsjetila je kako se Zakonom o arhivskom gradivu i arhivima predviđa transformacija arhivskog gradiva u digitalni oblik, a Zakon o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti sadrži odredbe o digitalizaciji knjižne građe.

Ministrica je istaknula kako je za projekt e-Kultura izdvojeno 41.994.473,90 kuna od čega je 85 % izdvojeno iz Europskog fonda za regionalni razvoj dok je ostatak sredstava osigurano iz Državnog proračuna. Dodala je kako je u proceduri i prihvaćanje Nacionalnog plana digitalizacije kulturne baštine do 2025. godine koji stavlja naglasak na suradnju s drugim sektorskim tijelima i ostalim institucijama u svrhu ujednačenog i ekonomičnog pristupa digitalizaciji kulturne baštine te korištenja digitalne kulturne baštine.

Ministrica se osvrnula i na održanu konferencija na temu jačanja suradnje u upravljanju rizicima u području kulturne baštine u Dubrovniku na kojoj je istaknuta činjenica da rastuće prijetnje kulturnoj baštini stvaraju potrebu da se digitalne tehnologije iskoriste za bilježenje, dokumentiranje i očuvanje kulture baštine.
 
Državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak detaljno je predstavio komponente projekta, a o značaju projekta za partnerske institucije govorili su ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva Dinko Čutura, glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović i glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Ivanka Stričević.

Projektom „e-kultura – Digitalizacija kulturne baštine“ povećava se zaštita i online dostupnost digitalnog kulturnog sadržaja. Cilj projekta je osigurati sigurnu pohranu digitalnog kulturnog sadržaja na jednom mjestu te omogućiti korisnicima jedinstveni pristup tako pohranjenom sadržaju kroz uspostavu odgovarajućeg informacijsko komunikacijskog  sustava. Uz uspostavu središnjeg sustava za pohranu, pristup, agregaciju i pretraživanje građe kulturne baštine projektom se razvijaju e-usluge, standardizira pristup digitalizaciji te jača kapacitet zajednice arhiva, knjižnica i muzeja (AKM). Za uspješnu provedbu projekta neizostavno je sudjelovanje partnerskih institucija iz zajednice arhiva (HDA), knjižnica (NSK), muzeja (MUO) te imatelja i stvaratelja audiovizualnog gradiva (HRT). Svaki partner u projekt nosi sektorski specifične vještine, stručna znanja i iskustva nužna za kreiranje zajedničkog središnjeg sustava i e-usluga za korisnike svih baštinskih institucija.
 

Pisane vijesti | Znanost i inovacije