Predstavljen filmski opus Vlade Kristla u Parizu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U okviru predstavljanja Republike Hrvatske tijekom predsjedanja Vijećem Europske unije, kao zaključno od događanja kojima se francuskoj publici predstavio jedan od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća Vlado Kristl, u ponedjeljak 2. ožujka 2020. godine,

u auditoriju Goethe-Instituta u Parizu predstavljen je izbor iz umjetnikovog filmskog opusa. 

O filmu u Kristlovoj umjetničkoj praksi govorila je kustosica programa Branka Benčić te je moderirala prikazivanje filmova kojim se obuhvaćeni animirani i kratki igrani filmovi koje je Vlado Kristl snimio u Zagrebu, te eksperimentalni i igrani filmovi snimljeni u Njemačkoj.

O autorovom filmskom opusu, odnosno o 6 filmova koji su prokazani, a koji predstavljaju svojevrstan pregled Kristlova raznolikog filmskog stvaralaštva govorio je Chris Dercon, ravnatelj pariškog Grand Palaisa.

Kroz filmove Don Kihot (1961), General i resni človek (1962), Arme Leute (1963), Madeleine, Madeleine (1963), Sekundenfilme (1968), Weltkongress der Obdachlosen (2003) Dercon iščitava temeljno obilježje Kristlove umjetničke prakse – ono antisistemsko i nekonvencionalno koje se suprotstavlja autoritetima ili ne prilagođava konvencijama. Konstantno i kontinuirano ponovno sagledavanje pozicija, uvjeta i konteksta u kojima je živio i djelovao, temelji su Kristlove umjetnosti. Kristlovo ozbiljnije bavljenje filmom započelo je u 1960-im kada postaje članom Zagrebačke škole crtanog filma i tada nastaju njegovi antologijski kratki animirani filmovi, a animirani film „Don Kihot“ donio mu je svjetsku slavu. Nakon što je njegov kratki film „General i resni človek“ cenzuriran, Kristl, uviđajući koliko je neshvaćen u svojoj umjetnosti, a nespreman na kompromise, odlazi 1963. godine u Njemačku (Münchenu, Hamburgu) i Francusku (Fanjeaux) gdje ostaje do kraja života. U Njemačkoj su ga smatrali „genijem njemačkog filma“, tamo stvara više od 30-ak animiranih, eksperimentalnih i igranih filmova. Bio je cijenjen u filmskim i anarhističkim krugovima, ali i omiljen među studentima Visoke škole za vizualne umjetnosti u Hamburgu, na kojoj je predavao od 1979. do 1996.

Program „Vlado Kristl – Madeleine, Madeleine“ realiziran je u organizaciji AMCA-Paris - Društva bivših studenata hrvatskih sveučilišta (Francuska) i Muzeja-Museo Lapidarium, Novigrad-Cittanova, (Hrvatska) te uz suorganizaciju veleposlanstva Republike Hrvatske u Parizu. Dizajn vizualnog identiteta izradio je Đanino Božić. 

Program je ostvaren sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske - Samostalni sektor za javnu i kulturnu diplomaciju, informiranje i odnose s javnošću, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Grada Novigrada-Cittanova.

Iz medija:
Glas Istre, 28.2.2020.
KulturIstra, 2.3.2020.

Pisane vijesti