4. ožujka 2020. – Predstavljanje projekta „e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine“

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek predstavit će projekt „e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine“, u srijedu, 4. ožujka 2020. godine, u prostoru Muzeja Mimara (Rooseveltov trg 5, Zagreb), u 14:00 sati.

Uz ministricu kulture na predstavljanju projekta govorit će i ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva Dinko Čutura, glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović te glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Ivanka Stričević.

Projekt „e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine“ sufinanciran je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.–2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projektom „e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine“ povećat će se pristup kulturnoj baštini u digitalnom obliku te je zaštititi sustavnom, standardiziranom i trajnom pohranom u digitalnom obliku na jednom mjestu. Uspostavom informacijsko-komunikacijskog sustava i centralnog repozitorija, jedinstven pristup i korištenje digitalizirane građe kulturne baštine omogućit će se građanima, znanstvenicima, studentima, poslovnim subjektima te zajednici arhiva, knjižnica i muzeja, a korištenje digitalne kulturne baštine poticat će se u područjima znanosti, obrazovanja i turizma.

Projekt provodi Ministarstvo kulture u partnerstvu s Hrvatskim državnim arhivom, Hrvatskom radiotelevizijom, Muzejom za umjetnost i obrt te Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu.

Najave