Predstavljanjem Izabranih djela Vesne Parun otvoren Drugi festival knjige Matice hrvatske

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Matica hrvatska

29. lipnja 2023. – Pod sloganom Matica dobrih knjiga otvoren je Drugi festival knjige, kojim će u četiri dana trajanja Matica hrvatska okupiti brojne sudionike iz svijeta nakladništva i javnosti predstaviti nova knjižna izdanja uz zanimljiv popratni program. 

Svečanost otvorenja uveličano je  predstavljanjem Izabranih djela Vesne Parun u izdanju edicije Stoljeća hrvatske književnosti, prvom filološkom izdanju ponajboljih djela jedne od najvećih hrvatskih pjesnikinja, praćenih temeljitom književno-teorijskom obradom, kojom Matica obilježava stogodišnjicu njezina rođenja, skrećući pozornost književne javnosti na njezin nezaboravni opus.
 
U svom uvodnom obraćanju ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek ponajprije je podsjetila kako Vlada daje punu potporu inicijativi donošenja Zakona o hrvatskom jeziku, čiji će tekst uskoro biti upućen u javnu raspravu. Naglasila je kako dugogodišnje djelovanje i ključna povijesna uloga Maticu hrvatsku čine baštinskom ustanovom, odnosno čuvaricom hrvatske kulture, jezika i tradicije. No jednako tako, ustvrdila je ministrica, prateći duh vremena i potrebe suvremenih korisnika, ta ustanova danas promišlja svoju budućnost i razvija nove uloge u aktualnom društvenom trenutku. Uz to je istaknula i podršku otvaranju Matice prema drugim dionicima u kulturi, prema korisnicima najrazličitijeg profila, gostima iz nakladničkog sektora, kao i prema drugim formatima i sadržajima.

„Posebno cijenimo što svojim brojnim ograncima diljem Hrvatske, ali i u susjednim zemljama gdje žive autohtone hrvatske zajednice, Matica hrvatska pridonosi decentralizaciji kulture, osnažuje participaciju građana i ruši stereotip o kulturnom centru i periferiji“, dodala je ministrica izrazivši želje da se ovaj Festival nastaviti razvijati u tradicionalnu manifestaciju, koju će Ministarstvo kulture i medija i dalje podržavati.

Uz ministricu, okupljenima se obratio i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, a Izabrana djela Vesne Parun koje je priredio Tvrtko Vuković, predstavio je Božidar Petrač, dok je pjesme interpretirala Branka Cvitković.

U sklopu programa otvaranja Festivala, u Galeriji Matice hrvatske otvorena je skupna izložba Književnici i književnost u karikaturi. Tijekom četiri festivalska dana posjetitelje očekuju predstavljanja novih naslova dvadeset i jednog Matičinog ogranka iz svih dijelova Hrvatske, a na Festivalu će sudjelovati i ogranci iz Bosne i Hercegovine, kao i brojne gostujuće nakladničke kuće: Alfa, Disput, Društvo hrvatskih književnika, Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski institut za povijest i Hrvatska sveučilišna naklada.

Više o programu: https://www.matica.hr/media/uploads/obavijesti/2023/festival-knjige_web.pdf
 

Pisane vijesti