​Predsjednik Vlade RH i ministrica obišli izložbu „Nastavit će se…Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
13. ožujka 2021. - Predsjednik Vlade RH Andrej Planković i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti razgledali su izložbu "Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj", kojom je predstavljena bogata baština našeg suvremenog stripa – jednog od najdemokratskijih medija, dostupnog svim generacijama i svim slojevima društva.
Izložba je rezultat intenzivne partnerske suradnje na području stripa između Francuske i Hrvatske, a uz nju je objavljena i istoimena monografija.

Danas kada naša djeca i mladi komuniciraju i konzumiraju različite medijske platforme, gotovo se s nostalgijom starije generacije sjećaju kako su im roditelji govorili da strip „ kvari djecu, jer je isprazna zabava i nema umjetničku vrijednost“. Strip je u međuvremenu postao main-stream, stigao do umjetničke, teoretske i akademske afirmacije.
 
Istraživši stvaralaštvo stripa u europskom i međunarodnom kontekstu, autorice izložbe Jasna Jakšić, Ivana Kancir i Irena Jukić Pranjić, predstavile su povijest i razvoj te tzv. devete umjetnosti s njezinim antologijskim autoricama i autorima od legendarnog Andrije Maurovića i popularnih novinskih crtača poput Otta Reisengera i Ice Voljevice, preko poznatih autora animiranih filmova Nedjeljka Dragića i Joška Marušića, glasovitih  dizajnera poput Mihajla Arskovskog ili ilustratora poput Mirka Ilića do generacije video i multimedijskih umjetnika, te onih najmlađih koji danas vladaju najnovijim medijskim platformama.
 
Od tridesetih godina do današnjih dana, s projekcijom njegove budućnosti kroz modele produkcije i obrazovanja, razmjene, umrežavanja i međunarodne suradnje, ova izložba potpomognuta sredstvima Ministarstva kulture i medija, svakako bi se trebala „nastaviti“ u zemljama gdje je strip prerastao u dimenziju kulturne industrije.




 

Pisane vijesti