Praizvedbom djela hrvatskih skladatelja otvorene 48. Osorske glazbene večeri posvećene Valteru Dešpalju

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: Osorske glazbene večeri i MKM

18. srpnja 2023. – Nastupom Festivalskog okteta violončela pod vodstvom Monike Leskovar otvorene su sinoć 48. Osorske glazbene večeri, jedno od središta hrvatskog glazbenog stvaralaštva čiji će program ove godine odati počast violončelističkoj školi i ostavštini nedavno preminulog violončelista i pedagoga svjetskog ugleda Valtera Dešpalja.

Uz klasična repertoarna djela, program koncerta otvorenja obilježile su dvije praizvedbe djela hrvatskih skladatelja Srećka Bradića i Dubravka Palanovića, što je tradicija i okosnica programa osorskog festivala. Dešpaljova studentica i sama glazbenica svjetskoga glasa Monika Leskovar s „čelističkim zborom“ i uz neponovljiv glas sopranistice Darije Auguštan oživjela je vrijednosti zajedničkog muziciranja i glazbenog usavršavanja koje je maestro Dešpalj njegovao i poticao kroz naraštaje mladih violončelista. 

Čestitke ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek svim umjetnicima, gostima festivala i vjernoj osorskoj publici uputila je ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković istaknuvši da je „Osor mjesto dodira dva otoka i mjesto duge povijesti, gdje se zahvaljujući Osorskim glazbenim večerima desetljećima kroz glazbu susreću umjetnost i povijest, tradicija i suvremenost.“

Tudor Perković je podsjetila i na osnivača Glazbenih večeri, velikog hrvatskog redatelja Danijela Marušića koji je vidio Osor kao prirodan scenski prostor, a glazbu kao njegovu vitalnu snagu koja mu daje umjetnički identitet.  „Danijel Marušić smatrao je da je to jedino moguće kroz afirmaciju nacionalne kulture i glazbe, kontinuirano nadograđivane suvremenim standardima, što je dosljedno proveo kao svoju životnu misiju,“ rekla je Tudor Perković te dodala da spajanje baštine i suvremenog skladateljskog pisma nije nepoznat festivalski model, no ustrajnost kojom se na Osoru njegovao, s vremenom ga je izdvojila kao programsku cjelinu koja je u našoj kulturi jedinstvena i bez premca.
 
Osorska publika uživat će u 15 koncerata, četiri praizvedbe suvremenih hrvatskih skladatelja i pet dodatnih programa koji predstavljaju novu formu festivala. Obilježit će se i važne obljetnice - Blagoje Berse, Dore Pejačević, Ljube Stipišića Delmate, ali i živućih skladatelja, Berislava Šipuša i Frane Paraća.
 
Osorske glazbene večeri završavaju 22. kolovoza koncertom Euskal Barrok Ensemble umjetničkog voditelja Enrikea Solinísa s glazbenim nasljeđem zemlje Baska.

Više o programu: https://www.osorfestival.eu/program
 

Pisane vijesti