U Madridu potpisan Memorandum o suradnji Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru i Ministarstva kulture i sporta Kraljevine Španjolske u području zaštite i očuvanja podvodne kulturne baštine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

19. srpnja 2023., Madrid - Memorandum o suradnji između Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru i Ministarstva kulture i sporta Kraljevine Španjolske u području zaštite i očuvanja podvodne kulturne baštine potpisali su ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju Zadar dr. sc. Mladen Pešić i ravnatelj Uprave za kulturnu baštinu i likovnu umjetnost Ministarstva kulture i sporta Kraljevine Španjolske Isaac Sastre de Diego. Nakon potpisivanja dokumenta uslijedio je sastanak na kojem su dogovoreni programi i projekti buduće kulturne suradnje dvaju ministarstava.

Uz domaćina,  ravnatelja Sastre de Diega, potpisivanju su prisustvovali načelnica za upravljanje kulturnim dobrima Maria Aguindez Leria, voditelj Ureda za  konvencije UNESCO-a Pablo Jimenez te ravnatelj Muzeja ARQVA Rafael Sabio. S hrvatske strane, uz ravnatelja Pešića, potpisivanju su prisustvovali izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Hrvatske u Kraljevini Španjolskoj Nives Malenica, ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Ministarstva kulture i medija Anja Jelavić, glavni konzervator Ministarstva kulture i medija Davor Trupković te diplomatska savjetnica Daniela Lučev. 

Podsjećamo, Memorandum o suradnji potpisan je temeljem međudržavnog Ugovora o kulturnoj, prosvjetnoj i znanstvenoj suradnji iz 1997. godine s ciljem stvaranja okvira za suradnju, posebno u vezi s pronalaskom, zaštitom, upravljanjem i očuvanjem podvodnih arheoloških nalazišta. Također, dvije prijateljske države potpisnice su UNESCO-ve Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine usvojene na 31. sjednici Opće konferencije UNESCO-a u Parizu 2001. godine te su predane promicanju očuvanja i zaštite podvodne kulturne baštine.

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske predložilo je MCPA Zadar kao potpisnika Memoranduma s hrvatske strane, a Memorandum je potpisan na razdoblje od šest godina. Potpisnice će međusobno surađivati u očuvanju i zaštiti podvodne kulturne baštine u skladu s mjerodavnim konvencijama UNESCO-a i drugih međunarodnih organizacija čiji su članovi na području kulture i obrazovanja, poticat će zajedničke projekte u području podvodne kulturne baštine, znanosti i istraživanja te podupirati aktivnosti u okviru europskih i međunarodnih programa i inicijativa Europske unije.
 
U skladu s tradicionalno dobrim kulturnim vezama između dviju država te obostrane zainteresiranosti za nastavkom suradnje, očekuje se da će potpisnici, u okviru svojih financijskih sredstava, osigurati punu suradnju i angažman u više područja kao što su provođenje zajedničkih programa obrazovanja, istraživanja i izgradnje kapaciteta, razmjena stručnih znanja i publikacija, organiziranja simpozija, konferencija, kratkih tečajeva i sastanaka na polju istraživanja podvodne kulturne baštine.
 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi