Potpisivanje Ugovora o uvjetima financiranja stalne izložbe crkvene umjetnosti u Zadru

  • Slika
  • Slika

U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića potpisan je Ugovor o uvjetima financiranja stalne izložbe crkvene umjetnosti u Zadru, u subotu, 20. lipnja 2020. godine.

Ugovor o uvjetima financiranja stalne izložbe crkvene umjetnosti (SICU) potpisali su ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, mons. dr. sc. Želimir Puljić predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić i opatica M. Anastazija Čizmin iz Samostana benediktinki Svete Marije u Zadru.

Ugovorom se uređuju prava i obveze između Ministarstva kulture i osnivača SICU: Grada Zadra, Zadarske nadbiskupije i Samostana benediktinki Svete Marije u Zadru.

Stalna izložba crkvene umjetnosti skrbi o iznimno vrijednoj kulturnoj i sakralnoj baštini od kulturnog značaja i trajne vrijednosti za Republiku Hrvatsku. U njezinom fundusu nalazi se riznica sa svojim izvanredno vrijednim predmetima prošlosti i kulture hrvatskoga naroda.

Izložbena građa obuhvaća sakralne umjetnine i predmete umjetničkog obrta iz Crkve i Samostana benediktinki Svete Marije, riznice zadarske katedrale, Crkve sv. Šimuna, župnih crkava na području Zadarske nadbiskupije te određeni broj kipova i slika u vlasništvu Narodnog muzeja u Zadru.

Nakon potpisivanja Ugovora predsjednik Vlade Plenković i ministrica Obuljen Koržinek prisustvovat će otvorenju jubilarnog 60. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku.

Pisane vijesti