Otvoren jubilarni 60. Međunarodni dječji festival Šibenik

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Jubilarni šezdeseti Međunarodni dječji festival Šibenik otvoren je uz tradicionalno podizanje festivalske zastave te stihove pjesme „Zdravo maleni“ u subotu 20. lipnja 2020. godine, a otvorenju je prisustvovao predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

Ministrica je čestitala organizatorima, suradnicima i umjetnicima koji su se odazvali, u sezoni kada se ljetni festivali održavaju u drugačijim okolnostima, s naglaskom na sudjelovanju hrvatskih umjetnika.

Istaknula je da će održavanje ovogodišnjeg festivala samo potvrditi da je Šibenik u iduća dva tjedna središnje mjesto umjetnosti za djecu i mlade. Pozvala je publiku i najmlađe da svojim prijateljima iz svijeta prenesu da festival ide dalje te da će se iduće godine sigurno održati u punom sastavu.
 
Prigodnim riječima obratio se i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, savjetnik za kulturu Zdravko Zima.

Lutkarskom predstavom “Uspavanka za mišića” u izvedbi Dječjeg kazališta Branko Mihaljević iz Osijeka – teatra koji je godine 1958. otvorio prvo izdanje tadašnjeg Festivala djeteta otvoren je programski dio festivala.
 
Kulturološki i pedagoški temelji Festivala su unaprjeđivanje estetskog odgoja djece i mladeži te razvijanje svih umjetničkih oblika dječje kreativnosti i stvaralaštva. Ta se dimenzija ostvaruje putem posebnog edukativno-radioničkog dijela programa kao oblika neposrednog uključivanja djece u stvaralački proces.

Tijekom 15 festivalskih dana u razdoblju od 20. lipnja do 4. srpnja publika će imati priliku pratiti više od sto različitih programa, dramskih, likovnih, glazbenih, lutkarskih, filmskih te kreativnih radionica za djecu i vidjeti najbolje predstave kazališnih kuća iz svih dijelova Hrvatske.

FOTO: HINA

>>> Programska knjižica 60. Međunarodnog dječjeg festivala




Pisane vijesti