Potpisan Program suradnje između Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministra kulture i nacionalne baštine Republike Poljske za godine 2020.–2023.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Program suradnje između Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministra kulture i nacionalne baštine Republike Poljske za godine 2020.–2023. godine potpisan je u srijedu, 1. srpnja 2020. godine, u Međunarodnom kulturnom centru u Krakowu.

U ime Ministarstva kulture program je potpisao ovlašteni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Poljskoj Tomislav Vidošević, dok je s poljske strane potpisnik bio Piotr Gliński, potpredsjednik poljske Vlade i ministar kulture i nacionalne baštine Republike Poljske.

Program potiče razmjenu i suradnju između umjetnika, kulturnih i umjetničkih ustanova i udruženja te oblike izravne suradnje između kulturnih institucija od uzajamnoga interesa, kao i pozivanje kulturnih djelatnika i stručnjaka u područjima kulture i umjetnosti. Podržava se muzejska djelatnost obiju zemalja izravnom suradnjom između galerija, muzeja, i drugih profesionalnih institucija iz područja muzeologije te suradnja u području izvedbenih umjetnosti, kulturne baštine, književnosti i izdavačke djelatnosti, kao i postojeća visoka razina suradnje između audiovizualnih zajednica dviju zemalja, što se osobito odnosi na razvoj koprodukcija. Potpisivanjem ovoga Programa unaprijedit će se već postojeći dobri odnosi dviju zemalja.

Ceremoniju potpisivanja pratilo je predstavljanje knjige profesora Macieja Czerwińskog s Jagiellonskog sveučilišta u Krakowu pod naslovom „Hrvatska. Povijest, kultura, ideje“, nastale kao dio predstavljanja Republike Hrvatske za vrijeme predsjedanja Vijećem EU. Riječ je o publikaciji koja svjedoči o uspješnoj suradnji dviju zemalja temeljenoj upravo na Programu suradnje.

U okviru bilateralne suradnje dviju zemalja, 2. srpnja 2020. godine, svečano će se otvoriti izložba Borisa Bućana u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i Međunarodnog kulturnog centra u Krakowu, što je dijelom turneje kojom se ovaj međunarodno priznati umjetnik predstavlja poljskoj javnosti. Zbog mjera sigurnosti vezanih uz pandemiju COVID-19, otvorenje je upriličeno navedenoga datuma, premda je riječ o aktivnosti u okviru kulturno-umjetničkog programa tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

Pisane vijesti