Otvorenje izložbe plakata Borisa Bućana u Krakowu

U okviru bilateralne suradnje dviju zemalja te u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i Međunarodnog kulturnog centra u Krakowu izložba Borisa Bućana bit će svečano otvorena u četvrtak, 2. srpnja 2020. godine, a u okviru turneje kojom se ovaj međunarodno priznati umjetnik predstavlja poljskoj javnosti.

Zbog mjera sigurnosti vezanih uz pandemiju COVID-19, otvorenje je upriličeno navedenoga datuma, premda je riječ o aktivnosti u okviru kulturno-umjetničkog programa tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. 



U Međunarodnom kulturnom centru u Krakowu izložba će biti otvorena do 16. kolovoza 2020. godine, a nakon toga putuje u Gdanjsk gdje će od 4. rujna do 30. listopada biti izložena u kazalištu Gdański Teatr Szekspirowski kao dio festivala Hrvatski tjedan koji će se upriličiti od 8. do 14. listopada 2020. godine. 

Izložba plakata umjetnika Borisa Bućana, jednog od najistaknutijih hrvatskih grafičkih oblikovatelja nakon uspješnog predstavljanja u Galeriji Miejska Arsenał u Poznanju gostuje i u Krakowu gdje će se poljskoj javnosti prezentirati plakati koji prekoračuju granicu oglasnog medija te inventivnim likovnim, kolorističkim i kompozicijskim rješenjima stvaraju autentičan autorov potpis koji je odavno postao prepoznatljiv i priznat i izvan granica Lijepe naše.

Njegove "ulične slike" djela su koja prikazuju umjetnikov samosvojan pristup koji se temelji na širenju percepcije i redefiniranju medija plakata uvođenjem nestandardnih monumentalnih formata i elemenata slikarskog, grafičkog i crtačkog izraza. Plakatni opus umjetnika Borisa Bućana zaseban je fenomen koji počiva na iznimnoj idejnoj kreativnosti koja kod promatrača pobuđuje višeslojni svijet slobodnih asocijacija i tumačenja. Izložba obuhvaća izbor plakata velikih formata nastalih početkom 1980-ih godina koji pripadaju antologijskoj seriji rađenoj za HNK Split.

Njegovi radovi nalaze se u najvažnijim muzejima i galerijama diljem svijeta, kao što su: MoMA, Cooper-Hewitt Museum u New Yorku, Staatliches Museum für Angewandte Kunst u Münchenu, Deutsches Plakat Museum u Essenu, The Victoria and Albert Museum u Londonu i drugi. 

Izložbu Borisa Bućana financijski je podržalo Ministarstvo kulture, a dio je kulturnog i umjetničkog programa u zajedničkoj organizaciji Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kojim se Hrvatska predstavlja tijekom predsjedanja Vijećem EU. 


 

Pisane vijesti