Posjet ministrice kulture Vukovarsko-srijemskoj županiji

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima nastavila je utorak, 19. ožujka 2019. godine, obilazak Slavonije te je posjetila Vukovarsko-srijemsku županiju.




FOTO: Vukovarsko-srijemska županija

Obilazak Županije započeo je sastankom sa županom Božom Galićem sa suradnicima, u Palači Srijem u Vukovaru. Osvrnuvši se na brojne projekte, ministrica je posebno istaknula početak velikog investicijskog projekta izgradnje knjižnice u Vinkovcima koja je izgorjela u ratu 1991. godine i do sada nije obnovljena, kao i projekt Arheološkog parka Vučedol koji se počeo provoditi prije godinu dana, a bit će završen za tri godine. Župan Galić je potvrdio dobru suradnju s Ministarstvom kulture, te je istaknuo da županija ulaže oko 3 milijuna kuna izravno u kulturu,  a prioritet se daje projektima koji se mogu financirati iz fondova EU.



Posjet Vukovaru nastavljen je obilaskom Muzeja vučedolske kulture gdje su ministrica i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava bili domaćini novom izraelskom veleposlaniku u Republici Hrvatskoj Nj. E. Ilanu Moru koji je svoj obilazak Hrvatske simbolički započeo u Vukovaru.  Ravnateljica muzeja Mirela Hutinec predstavila je najvažnije značajke te indoeuropske populacije koja je u vremenu između 3000. i 2500. pr. Kr. živjela uz desnu dunavsku obalu na krajnjem istoku Hrvatske, a diči se, između ostalog, prvim europskim kalendarom prema kojemu godina počinje u sumrak prvoga dana proljeća, kada dominantno zimsko zviježđe Orion potone za obzor na više mjeseci te ga simbolički zamijeni Sunce.



Nakon Muzeja vučedolske kulture ministrica je posjetila i Gradski muzej Vukovar smješten u obnovljenom dvorcu Eltz, gdje je u svibnju prošle godine obilježena 70. godišnjica otvaranja prvog stalnog postava i 20. godišnjica povratka Gradskog muzeja Vukovar u tada razrušeni dvorac Eltz te je svečano i otvoren stalni postav "Muzej Vukovara u progonstvu".



Radni posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji ministrica je zaključila odlaskom u Županju gdje se sastala s gradonačelnikom Davorom Miličevićem i suradnicima, a susretu su prisustvovali i ravnateljica Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber Janja Juzbašić i ravnatelj Gradske knjižnice Jurica Buljan. Gradonačelnik je od kulturnih projekata u gradu posebno istaknuo polifunkcionalnu kino-dvoranu koja je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture te je zamolio pomoć i za njenu digitalizaciju.

Ministrica je potom s gradonačelnikom i ravnateljima obišla Gradsku knjižnicu, koja je u postupku rješavanja problema s manjkom prostora, te novouređenu kino-dvoranu, a posjet Županji i županiji je završen obilaskom Zavičajnog muzeja kulturnog vizionara Stjepana Grubera, smještenog u graničarskom čardaku u kojem je u vrijeme Vojne krajine bila stražarnica s trijemom, jedinstvenom primjeru vojnokrajiške obrambene kulture na tlu Hrvatske.





 

Najave