Posjet ministrice kulture Brodsko-posavskoj županiji

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima boravila je u ponedjeljak, 18. ožujka 2019. godine, u radnom posjetu Brodsko-posavskoj županiji.



FOTO: Grad Slavonski Brod

Obilazak Županije započeo je posjetom Gradu Slavonskom Brodu te sastankom s gradonačelnikom Mirkom Dusparom, zamjenikom gradonačelnika Hrvojem Andrićem, pročelnicom UO za društvene djelatnosti Vesnom Zlatarević, ravnateljicom Galerije umjetnina Grada Slavonskog Broda Romanom Tekić, ravnateljicom Gradske knjižnice Slavonski Brod Ružicom Bobovečki te ravnateljicom Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić-Mažuranić Sanjom Nuhanović.

Uz ministricu sastanku su prisustvovali državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak, tajnica Kabineta ministrice Ana Perišić Mijić i  pročelnica Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu Željka Perković. Osvrnuvši se na mnogobrojne nove inicijative u području kulture, ministrica je istaknula i vrlo uspješno povlačenje sredstava iz EU fondova na području grada i županije.

Kao područje u kojem se treba uložiti dodatan napor, identificirana je nedovoljno razvijena mreža knjižnica na području županije. Ministrica je najavila skoro raspisivanje natječaja iz sredstava ESF-a za provedbu mjera Strategije poticanja čitanja iz kojeg će se, između ostalog, moći financirati nabavka bibliobusa.



Ministrica je potom obišla područje brodske Tvrđe te posjetila Galeriju Ružić smještenu u renoviranom dijelu barokne utvrde.



Nakon sastanka u Gradu i obilaska Tvrđe ministrica je prisustvovala otvorenju izložbe „Naših prvih 60 godina“ koju je Državni arhiv u Slavonskom Brodu povodom šezdesete obljetnice osnutka.

U svom obraćanju ministrica je napomenula kako arhivska građa po svojoj raznovrsnosti i starosti predstavlja dragocjeno spomeničko blago te da ima veliku dokumentacijsku, povijesnu i znanstvenu vrijednost. Istaknula je da se Ministarstvo kulture s posebnom pozornošću skrbi za arhivske ustanove, kako u infrastrukturnom, organizacijskom i stručnom pogledu, tako i u programskom smislu.



Posebno je apostrofirala ustrajnost, predan rad i profesionalnost djelatnika i uprave Arhiva predvođenje dugogodišnjem ravnateljem Ivanom Medvedom, koji su tijekom šest desetljeća djelovanja Arhiva iskazali studiozan pristup pri prikupljanju i obradi arhivskog gradiva kao i u njegovu predstavljanju i publiciranju.



Potom je uslijedio radni sastanak sa županom dr. sc. Danijelom Marušićem i zamjenicima Damirom Mirkovićev i Stjepanom Bošnjakovićem, v.d. pročelnicom Upravnog odjela za sport, kulturu i tehničku kulturu dr. sc. Anicom Vukašinović kojima su se pridružili i ravnatelj Muzeja Brodskog Posavlja Hrvoje Špicer te ravnateljica Spomen galerije Ivana Meštrovića Vrpolje Suzana Bilić Vardić

Kao prioritetan projekt izdvojen je dovršetak obnove i priprema stalnog postava Muzeja Brodskog Posavlja koji će cijelom gradu i županiji donijeti dodatnu kulturnu vrijednost te na jednom mjestu objediniti kulturnu povijest ovog kraja.

Posjet Slavonskom Brodu zaključen je obilaskom franjevačke crkve i samostana Presvetog Trojstva te Muzeja Brodskog Posavlja. 





U Vrpolju ministrica je posjetila Spomen galeriju Ivana Meštrovića, nakon čega je radni obilazak nastavila posjetom Đakovu.

U Đakovu je zajedno s pročelnicom Konzervatorskog odjela u Osijeku Ivanom Sudić posjetila Đakovačku nadbiskupiju gdje je s nadbiskupom u miru mons. Marinom Srakićem i pomoćnim biskupom mons. Ivanom Ćurićem razgovarala o tijeku velikog projekta restauracije katedralnih orgulja, rekonstrukcije srednjovjekovne crkve u dvorištu nadbiskupije kao i uređenja perivoja.



Posjet Đakovu nastavljen je sastankom s gradonačelnikom Marinom Mandarićem i suradnicima gdje se razgovaralo o gradskim prioritetima u kulturi koji obuhvaćaju kako tradicijsku i amatersku kulturu, poput poznate manifestacije Đakovačkih vezova, tako i razvitak suvremenih izvedbenih umjetnosti koje utjelovljuje međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz.

Ministrica će obilazak Slavonije nastaviti u utorak, 19. ožujka radnim posjetima Vukovaru i Županji.


FOTO: Ured Gradonačelnika, Grad Đakovo


FOTO: Ured Gradonačelnika, Grad Đakovo



 

Najave