Posjet ministrice kulture Mostaru, Grudama i Ljubuškom

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas sa suradnicima boravili su u radnom posjetu Mostaru, Grudama i Ljubuškom u ponedjeljak, 29. travnja 2019. godine. 

Tom se prigodom ministrica kulture susrela s ministrima, predstavnicima općina, gradova i županija te ravnateljima kulturnih ustanova.

Ministrica kulture otvorila je 56. Šimićeve susrete te istaknula važnost te manifestacije koja je jedna od najdugovječnijih manifestacija u Bosni i Hercegovini i kojea uz njegovanje uspomena na opus A.B. Šimića posebno djeci i mladima prenosi uspomenu na bogatstvo hrvatske književnosti, istodobno ih podučavajući o tome koliko su velikani poput braće Šimić pridonijeli hrvatskoj književnoj baštini.

Ministrica je pritom zahvalila domaćinima na predanom radu u pripremi ovoga autentičnog kulturnog događaja, a svim sadašnjim i budućim sudionicima zaželjela da im ova manifestacija ostane u trajnom sjećanju.

Dodanu vrijednost Šimićevih susreta čine susreti afirmiranih književnika s učenicima, kao i nagrade mladim pjesnicima i likovnim umjetnicima.

Posjet ministrice Bosni i Hercegovini započeo je susretom s predsjednikom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem i suradnicima, nakon čega je u pratnji ravnatelja Ivana Vukoje posjetila zgradu Hrvatskoga narodnog kazališta u Mostaru koje je u izgradnji. Ministrica kulture tom je prigodom najavila spremnost Vlade Republike Hrvatske za nastavak potpore završetku izgradnje HNK.
 
Ministrica je radni posjet nastavila u Ljubuškom gdje se sastala s predstavnicima Županije Zapadnohercegovačke te s gradonačelnikom Ljubuškog Nevenkom Barbarićem i suradnicima. Tom je prilikom obišla Kinodvoranu u Kulturnom centru Ljubuški, čija je obnova sufinancirana sredstvima Vlade Republike Hrvatske, a posjetila je i lokalne prirodne ljepote – slapove Kravica.

Ministrica je također u pratnji fra Daria Dodiga, gvardijana Franjevačkog samostana sv. Ante Padovanskog u Humcu posjetila staru župnu crkvu, samostansku knjižnicu, zbirku umjetnina „Galeriju Majka“ te obnovljeni Muzej na Humcu.



 

Najave