Posjet ministrice kulture Gradu Rijeci

Slika /arhiva/FOTOGALERIJA/FOTO 2019/28 svibnja obilazak Rijeka/20190528_124507.jpg

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima boravila je u utorak, 28. svibnja 2019. godine, u radnom posjetu gradu Rijeci koji će 2020. godine biti Europska prijestolnica kulture u vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

Boravak u Rijeci započeo je posjetom lokaciji filmskog seta pilota američke TV serije The Dark Tower, u organizaciji produkcijske kuće Pakt Media iz Zagreba. Nakon obilaska seta uslijedio je radni sastanak s voditeljima projekta EPK Rijeka 2020.

Uz pročelnika Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivana Šarara sastanku su prisustvovali direktorica TD Rijeka 2020 Emina Višnić i direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva Irena Kregar Šegota. Uz ministricu sastanku su prisustvovali državni tajnik Krešimir Partl, pomoćnica ministrice Iva Hraste Sočo, načelnica Sektora za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić, načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti  Nevena Tudor Perković i tajnica Kabineta ministrice Ana Perišić Mijić.

Na radnom sastanku predstavljen je nacrt programa Europske prijestolnice kulture i programske aktivnosti koje su provedene tijekom 2018. godine i prve polovice 2019. godine, a koje se odnose na pripremu projekata i provedbu niza aktivnosti oblikovanih kao pilot-programi. Nakon održanog radnog sastanka ministrica je sa suradnicima u pratnji gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela obišla kompleks Benčić.  


FOTO: GRAD RIJEKA

Nakon upoznavanja s tijekom priprema programa za Europsku prijestolnicu kulture i s infrastrukturnim radovima na samom terenu, ministrica je izrazila zadovoljstvo budući da planiranje programa dobro napreduje i poprima svoj finalni oblik, najavljen u kandidacijskog knjizi Rijeke za vrijeme hrvatskog natječaja za Europsku prijestolnicu kulture.

Ministrica je rekla kako je cijela dinamika infrastrukturnih radova u velikoj mjeri ovisila i o odobrenju sredstava iz Europske unije, dodavši kako smatra važnim pokazati kako se korištenjem europskih i nacionalnih sredstava, kroz jedan objedinjujući projekt, stavlja u funkciju infrastruktura koja će kasnije imati  novi sadržaj. Gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo stupnjem realizacije infrastrukturnih radova i razinom pripreme programa Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, koji bi trebao biti objavljen u rujnu.


FOTO: GRAD RIJEKA

U kompleksu Benčić u tijeku su radovi na uređenju Palače Šećerane – nekadašnje upravne zgrade industrijskog kompleksa u koju će preseliti Muzej grada Rijeke. U tijeku su i radovi na izgradnji Dječje kuće u kojoj će više ustanova u kulturi stvarati kulturne sadržaje za djecu i u koju će preseliti Dječja knjižnica Stribor, kao i radovi na uređenju javnih površina i izgradnji infrastrukture potrebne za funkcioniranje zgrada u sklopu kompleksa Benčić. Uskoro kreću radovi i na objektu buduće Gradske knjižnice. Muzej grada Rijeke, Dječja kuća i javne površine u kompleksu Benčić bit će dovršeni tijekom 2020. godine, a Gradska knjižnica početkom 2021. godine.

Nakon radnog dijela posjeta, ministrica je u pratnji gradonačelnika obišla izložbu Borislava Božića, ovogodišnjeg dobitnika nagrade ''Tošo Dabac'', u galeriji Principij, a uvečer je prisustvovala premijeri Straussove opere „Elektre“,  pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa i u režiji i dramaturgiji Marina Blaževića, u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca.


FOTO: GRAD RIJEKA


FOTO: GRAD RIJEKA, Vizualizacije Dječje kuće, autorstvo arhitekta Saše Randića









Najave