Poruka u povodu Međunarodnog dana arhiva

Međunarodni dan arhiva obilježava se globalno već dvanaestu godinu za redom kako bi arhivi i arhivska zajednica javnosti ukazali na važnost pisanog blaga koje tako predano čuvaju i proučavaju, brojnog arhivskog gradiva kao baštine sjećanja na minula vremena.

Tijekom epidemije bolesti COVID-19 svoja su vrata arhivi kao i druge ustanove u kulturi bili primorani zatvoriti za korisnike, no i tada su pronašli način za promicanje svoje djelatnosti upoznavajući javnost s arhivskim gradivom u digitalnim formatima. Snažan potres koji je oštetio zagrebačke zgrade arhiva posebno je ugrozio njihovu građu pa u tim okolnostima dodatno dolazi do izražaja važnost digitalizacije kulturne baštine kojom se osigurava njezino postojanje u vremenima koja dolaze i kojom se omogućuje njezina dostupnost u trenucima kada fizički pristup nije moguć. 

Nacionalni plan razvoja arhivske djelatnosti usvojen je u studenom 2019. godine, a glavni cilj je osiguravanje infrastrukturnih pretpostavki za razvoj djelatnosti te osiguravanje dostupnosti arhivskog gradiva i bržeg pristupa. Nacionalni plan omogućit će preobrazbu arhivske službe u suvremeni javni servis te punu dostupnost i korištenje arhivskog gradiva i podataka o njemu bez obzira na oblik u kojem je gradivo nastalo ili mjesto na kojem se čuva. Provedbom projekta e-Kultura – „Digitalizacija kulturne baštine“ planira se uspostava središnjeg sustava za pohranu, pristup, agregaciju i pretraživanje kulturne baštine koji će obuhvaćati kulturnu baštinu institucija te unaprijediti proces digitalizacije. 
 
Uz poruku ohrabrenja i podrške, a s uvjerenjem da će iskustvo ovih kriznih vremena ojačati i proširiti njihova znanja i stručnost, upućujemo čestitke svim arhivistima u povodu obilježavanja njihovog dana.


>>> Programska knjižica Međunarodnog dana arhiva

U Hrvatskoj se ove godine Međunarodni dan arhiva obilježava sa središnjom temom: „Katastrofe u arhivima“. Arhivi će svoj ovogodišnji dan obilježiti raznovrsnim događanjima: izložbama, projekcijama, predavanjima, predstavljanjima edukativnih igara, sadržajima na web stranicama i drugim. Zbog trenutne situacije u okolnostima epidemije bolesti COVID-19 većina će sadržaja biti virtualno prezentirana, a nastali su oslanjajući se na pisane, slikovne, fotografske, filmske, audio i drugovrsne zapise koji se čuvaju u javnim arhivskim ustanovama.


Međunarodni dan arhiva. mp4

 

Pisane vijesti