Poruka ministrice kulture u povodu manifestacije Noć knjige 2020.

U povodu Dana hrvatske knjige i Svjetskog dana knjige i autorskih prava, tradicionalno će se već devetu godinu za redom održati manifestacija Noć knjige danas, 23. travnja 2020. godine, no ovoga puta u virtualnom okruženju uz zaštitno lice već poznatog patuljka Čituljka koji nosi ovogodišnju poruku S Knjigom nisi izoliran! 



Tom je prigodom ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek putem video poruke poručila:

Knjiga ostaje uvijek dostupna, bilo na našim policama bilo, u digitalnom prostoru ili putem sustava e-posudbe. Mnogi od nas upravo u ovom vremenu ponovno otkrivaju blagotvornu moć čitanja, a imamo i priliku zakoračiti u beskrajne prostore i nepoznate svjetove knjige i književnosti. Ovogodišnja Noć knjige realizirana u drugačijem formatu, u virtualnom prostoru podsjeća nas na važnost knjige i čitanja za očuvanje i jačanje naše kulture i na njezinu važnost za očuvanje našeg osobnog duhovnog blagostanja.
 
Stoga zahvaljujem i čestitam svim organizatorima na njihovoj golemoj energiji i ustrajnosti da Noć knjige kao naš brendirani kulturni proizvod održe unatoč svim objektivnim preprekama, a brojnim hrvatskim čitateljima poručujem: Uvijek je pravi trenutak za čitanje.
 
Posebna emisija Noći knjige emitirat će se na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije u 19:20 sati, a u večernjim satima bit će ju moguće gledati putem Facebook stranice i You Tube kanala Noći knjige.  U emisiji će gostovati predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Slavko Kozina, zatim voditelj Katedre za povijest knjige, nakladništvo i knjižarstvo na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku, doc. dr. sc. Zoran Velagić, kao i Knjigomir, superjunak koji svoje posebne moći zahvaljuje velikom broju pročitanih knjiga te hrvatski pisci i autori, a bit će predstavljeno i najnovije istraživanje o čitanosti i kupovini knjiga u Hrvatskoj.
 
Za ovogodišnju manifestaciju gotovo 300 sudionika iz 145 hrvatskih gradova – knjižara, antikvarijata, svih vrsta knjižnica, osnovnih i srednjih škola, vrtića, kazališta, ilustratora, prevoditelja, pisaca i drugih kreativaca i ustanova „prijatelja knjige“ iz svih dijelova Hrvatske, pripremilo je više od 500 različitih programa.
 
Sve informacije o programima mogu se pronaći na web stranici manifestacije koja se održava prvi puta u virtualnom izdanju, a u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portala za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatske udruge školskih knjižničara i uz financijsku potporu ZANE, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.
 
Sve informacije o programima dostupne su na stranici Noći knjige: Obavijesti i Programi i akcije
 
 Video poruka ministrice kulture:
https://www.youtube.com/watch?v=6c30sIL6m-Q

Pisane vijesti