Državni tajnik Krešimir Partl sudjelovao u raspravi R+ platforme "Dnevni boravak kod Zubera"

Državni tajnik Krešimir Partl sudjelovao je u raspravi R+ platforme „Dnevni boravak kod Zubera“ na temu hrvatske kinematografije u kriznom razdoblju koronavirusa, koja se prenosila uživo u utorak, 21. travnja 2020. godine, putem R+ platforme.U novom izdanju „Dnevnog boravka kod Zubera“ uz državnog tajnika gostovali su i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich, predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja Antonio Nuić te Maja Vukić, predsjednica Hrvatske udruge producenata.


Odgovarajući na pitanje o tome što u ovim kriznim vremenima poduzima Ministarstvo kulture od kojega kulturni i kreativni sektor očekuje puno, državni tajnik Partl naglasio je kako Ministarstvo kulture od samoga početka komunicira sa svim udrugama, ne samo filmskim nego svima u području kulture kao i novinarima, nakladnicima i umjetnicima te cijelom filmskom zajednicom.

Izrazivši nadu da će nas ova situacija koja je bila u potpunosti nepredviđena poučiti prilagodbi te pronalasku novih rješenja državni je tajnik podsjetio na mjere Ministarstva kulture te istaknuo kako su sve informacije od početka dostupne na stranicama Ministarstva.

„S udrugama raspravljamo na koji način obuhvatiti sve one koji djeluju u kulturnom sektoru,  prvenstveno one koji rade honorarno, kao freelanceri“ rekao je Partl te govoreći o kinematografskog produkciji dodao kako je važno pronaći te poduzeti mjere za produkciju, od animacije, dokumentarnog filma do produkcije dugometražnog filma, svega onoga što je u ovom trenutku moguće proizvoditi. Istaknuo je da je potrebno razmišljati i o subvencijama kojima bi se pomoglo građanima da prežive novonastalu situaciju te da počnu proizvoditi u situaciji kada mjere počnu opadati.  

"Bilo bi potpuno krivo panično reagirati u ovom trenutku i tražiti brza rješenja i brze mjere. Svima bi nam bilo pametno sjesti i mirno napraviti plan ne za idućih mjesec, dva ili tri, već za iduće dvije do tri godine", rekao je Antonio Nuić.

Chris Marcich smatra kako situacija nije mračna koliko mislimo jer su vanjske produkcije zainteresirane za Hrvatsku, upravo zbog toga što je ovdje dobro odrađena kriza uzrokovana koronavirusom te da interesa ima jer se pozitivno drži da će se moći snimati najesen.

Maja Vukić smatra da je sada potrebno akcijski planirati kako usmjeriti resurse, kako financijske tako i intelektualne, uključivši zakone o elektroničkim medijima te o autorskim pravima. "Imamo fenomenalnu priliku da zajednički izgradimo novi sustav krenuvši od toga da pokrenemo produkciju čim prije, kada nam to Stožer dopusti. Kako bismo to mogli moramo imati sve procedure spremne", zaključila je Vukić.

Video razgovor o stanju u kulturi i filmu koji je trajao više od sat vremena potražite na poveznici: https://rplus.video/2020/04/21/r-dnevni-boravak-kod-zubera-hr-kinematografija-u-eri-korone/

O
bavijesti o mjerama Ministarstva kulture za kulturni sektor dostupne su na poveznici: https://min-kulture.gov.hr/vijesti-8/obavijesti-vezane-uz-utjecaj-bolesti-covid-19/19320
 

Pisane vijesti