Poruka ministrice kulture o mjerama za ublažavanje posljedica pandemije COVID-19

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je poruku umjetnicima i djelatnicima u kulturi o svim postupanjima i mjerama koje su poduzete kako bi se ublažile posljedice pandemije COVID-19.

Poštovani umjetnici i djelatnici u kulturi,
 
svjesni smo da je kriza zahvatila sve razine društva, gospodarski kao i kulturni, javni kao i privatni, stoga različitim mjerama nastojimo obuhvatiti sve segmente kulturnoga sektora, ističući prije svega duh solidarnosti i zajedništva kao temelje pravednog i demokratskog društva.

Mjerama želimo obuhvatiti sve umjetnike i djelatnike u kulturi koji u ovim trenutcima krize, čiji je puni doseg teško predvidjeti, gube mogućnost svojega djelovanja, čiji je društveni i ekonomski status u temeljima ugrožen. Njima želimo ublažiti razorne posljedice pandemije koronavirusa, ali i nedavnog potresa koji je dodatno ugrozio djelovanje kulturnoga i umjetničkog područja, jednog od najranjivijih segmenata društva.

Vjerujemo da ste upoznati s mjerama za ublažavanje posljedica pandemije COVID-19 donesenim prošloga tjedna. Ministarstvo kulture donijelo je Odluku o odgodi izvršenja ugovorenih programa javnih potreba u kulturi i uvjetima isplate sredstava za odobrene programe u posebnim okolnostima. Osnovni cilj ove mjere jest osigurati da se programska sredstva koja su odobrena i isplaćena na temelju Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske zadrže u sektoru te da se omogući isplata naknada i honorara prvenstveno samostalnim umjetnicima, umjetnicima koji rade honorarno i onima bez stalnih izvora prihoda. Donijeli smo i Odluku o obustavi revizije priznatih prava statusa samostalnih umjetnika na razdoblje od šest mjeseci.

Uz to je Vlada usvojila i niz mjera koje se odnose na sve građane i pravne osobe koje su se našle u poteškoćama. Ističemo mjeru Vlade koju provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, a koja je usmjerena, među ostalim, i na poduzetnike u kulturnim i kreativnim industrijama, kao i na samozaposlene umjetnike i novinare https://mjera-orm.hzz.hr/potpora-ocuvanje-radnih-mjesta/. U pripremi su i mali te mikro krediti za poduzetnike u teškoćama, a pripremaju se i posebni programi potpore za pojedine grane gospodarstva u koje će biti uključene i kulturne i kreativne industrije. Banke su najavile, a neke već i započele s ugovaranjem počeka za kredite građana.

Kako smo i najavili, ovaj tjedan nastavljamo s provedbom mjera koje se odnose na umjetnike koji profesionalno obavljaju umjetničku djelatnost, a kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna. Onima koji su ostali bez angažmana zbog pandemije koronavirusa omogućit će se potpore u iznosu od 1.625,00 kn, odnosno 3.250,00 kn na razdoblje od tri mjeseca. Od srijede, 1. travnja bit će otvoren poziv za prijavu na mjeru Potpore samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske.

Paralelno s navedenim aktivnostima Ministarstvo kulture ubrzano radi na razradi mjera potpore umjetnicima i kulturnim djelatnicima koji nisu obuhvaćeni nijednom od do sada usvojenih mjera. Riječ je o onim umjetnicima i kulturnim djelatnicima koji rade honorarno, obavljaju povremene poslove, a nisu samozaposleni, nisu ostvarili pravo na uplatu obveznih doprinosa i nisu ni na koji način registrirani osim članstva u strukovnim udrugama. Nekoliko strukovnih udruga dostavilo je Ministarstvu kulture precizne podatke o broju takvih umjetnika koji su ostali bez prihoda; međutim zbog nepostojanja registra nemoguće je procijeniti broj osoba o kojima je riječ, zbog čega je iznimno teško definirati osnovne kriterije potpore. Neke od strukovnih udruga, koje u svojim statutima imaju ustrojene fondove solidarnosti, najavile su isplate pomoći iz tih sredstava.

Znamo da u vremenima krize kultura ne zamire i zahvaljujemo svima koji ulažu dodatne napore da kulturne sadržaje učine dostupnima publici preko različitih digitalnih platformi, koje su trenutno jedino mjesto djelovanja i dijeljenja kulturnih sadržaja. Iako oni ne mogu nadomjestiti intenzitet izravnog dodira s umjetnošću, pomažu nam u nadvladavanju tjeskobe i osjećaja samoće u koje smo svi danas uronjeni. Ministarstvo kulture razmatra i posebni ad hoc natječaj iz kojega bi se sufinancirale online aktivnosti za vrijeme krize, kako bismo i na taj način osigurali dodatne izvore financiranja za one čija je egzistencija ugrožena.

Sigurni smo da će ova situacija, kakvu ne pamtimo u globalnim razmjerima, stvoriti nove modele komunikacije i suradnje, nove kulturne vrijednosti i novo zajedništvo, što će ostati trajnom vrijednošću i u budućim vremenima.

U danima koji su pred nama nastavit ćemo voditi konzultacije sa svim strukovnim udrugama, jedinicama regionalne i lokalne samouprave i našim partnerima u Vladi, kako bi predložene mjere dobile širi okvir, a time i svoj puni smisao i doseg.
 
 
S poštovanjem

Nina Obuljen Koržinek
ministrica kulture
#ostanidoma #kulturaonline

 


Pisane vijesti