Polaganjem kamena temeljca započeli radovi na rekonstrukciji i nadogradnji bivšeg vojnog skladišta „Bertoši“ za potrebe arhivskog spremišta Istarske županije

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

5. svibnja 2023. – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, pročelnik Odjela za kulturu Istarske županije Igor Torbica, gradonačelnica Pazina Suzana Jašić i ravnateljica Državnog arhiva u Pazinu Mirela Mrak Kliman položili su kamen temeljac kojim će započeti radovi na rekonstrukciji i nadogradnji bivšeg vojnog skladišta „Bertoši“ za potrebe arhivskog spremišta u kojem će se pohranjivati arhivsko gradivo javnih stvaratelja s područja čitave Istarske županije.

Projekt ulaganja u arhivsku infrastrukturu ukupne vrijednosti 35.173.630,23 eura provodi Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i uprave, Hrvatskim državnim arhivom, područnim državnim arhivima i pravosudnim tijelima, a obuhvatit će rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih zgrada državnih arhiva. Arhivsko spremište u Bertošima, čija je vrijednost 3,2 milijuna eura, uz prostor za pohranu arhivskog gradiva imat će i uređenu radionicu za konzervaciju i restauraciju gradiva na papiru kao i novi nadograđeni prostor koji će u potpunosti služiti za prihvat i trajno čuvanje arhivskog gradiva. Od projektiranih 1.600 m² neto korisne površine, na gotovo 1.200 m² bit će uređena arhivska spremišta s pomičnim regalima u koja će, procjenjuje se, moći biti pohranjeno do 9.500 dužnih metara arhivskog gradiva. Podsjećamo, zbog nedostatka spremišnog prostora Državni arhiv u Pazinu nije preuzimao arhivsko gradivo od kraja 70-ih godina prošlog stoljeća.
 
Stoga je u svom obraćanju ministrica Obuljen Koržinek izrazila posebno zadovoljstvo što se nakon toliko desetljeća rješava ključan projekt za Istru, koji će Vlada financirati putem Ministarstva kulture i medija u okviru investicije „Unaprjeđenja digitalne infrastrukture i usluga javnog sektora razvojem nacionalnog arhivskog sustava i jačanjem nacionalne mreže arhiva“ Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Ministrica je podsjetila kako je sukladno Zakonu o arhivima lokalna samouprava dužna osigurati prostor, ali s obzirom na to da je Pazin kao manja jedinica lokalne samouprave trebao izgraditi arhiv za cijelu Istarsku županiju, Vlada je preuzela u cijelosti financiranje ovog važnog projekta.

Dodatno je istaknula kako investicije cijelog NPOO-a iznose oko 6 i pol milijardi eura, od čega 125 milijuna eura provodi izravno Ministarstvo kulture i medija, a ova inicijativa, koja će obuhvatiti 8 arhiva diljem Hrvatske u ukupnom iznosu od otprilike 35 milijuna eura, uključuje izgradnju, ali i procese digitalizacije i pohrane arhivskog gradiva. „Ova je investicija vezana uz reformu pravosuđa“, dodala je ministrica te poručila kako će se u novim prostorima digitalizirati i pohranjivati svi akti, odnosno sve arhivsko gradivo koje nastaje unutar pravosudnih tijela, što će dodatno ubrzati  postupke, ne samo zemljišnoknjižne nego i sve druge koji su našim građanima iznimno važni.
 
Radove rekonstrukcije i nadogradnje bivšeg vojnog skladišta „Bertoši“ za potrebe arhivskog spremišta koji bi trebali biti gotovi za 18 mjeseci izvodit će tvrtka DE CONTE d.o.o. iz Labina s kojom je, nakon provedenog postupka Javne nabave, Državni arhiv u Pazinu 13. travnja ove godine potpisao ugovor o javnim radovima u vrijednosti od 2.094.200,00 eura bez PDV-a.
 


Pisane vijesti