Malo rimsko kazalište u Puli kao u svoje zlatno antičko doba ponovno namijenjeno publici

 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

5. svibnja 2023. – Otvorenjem obnovljenog i za suvremene potrebe adaptiranog Malog rimskog kazališta, antičkog spomenika kulture koji je gotovo dva desetljeća bio zatvoren za javnost, Pula je dobila novu ljetnu pozornicu čija povijest seže dvije tisuće godina u prošlost.

Proglašavajući taj jedinstveni antički spomenik otvorenim, izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je veliko zadovoljstvo „obnovom dragulja naše bogate kulturne baštine, koji smo naslijedili od naroda koji je stvarao temelje europske civilizacije, kulture koju su velikim dijelom preuzeli naši hrvatski predci i sačuvali nam vrhunske spomenike glasovitog rimskog graditeljskog umijeća“.
 
„Obnova i revitalizacija tog iznimnog kulturnopovijesnog spomenika najveća je kulturna investicija naše Vlade u posljednjih nekoliko godina. Večeras svjedočimo kako je drevne rimske ostatke u svoj raskoši naših kreativnih, arhitektonskih i umjetničkih potencijala ovaj projekt pretvorio u vrhunsko kulturno odredište“, rekla je ministrica te podsjetila i na važnu obnovu i adaptaciju zgrade Arheološkog muzeja Istre.
 
„Oba projekta imaju dugoročan plan samoodrživosti jer će omogućiti višestruko povećanje broja posjetitelja svih prostora kojima upravlja muzej, povećanje prihoda muzeja i osiguranje sredstva za održavanje spomenika“, istaknula je ministrica te zaključila kako će se revitalizacijom antičke arhitekture te obnovom ovog kazališta u njegovu prvotnu namjenu uvelike obogatiti kulturno-turistička ponuda ne samo Pule i Istre nego i cijele Hrvatske. 
 
Na koncu ministrica je čestitala svima koji su doprinijeli ostvarenju ovog sjajnog projekta, „rezultata vizije, ogromne energije, truda i entuzijazma ravnatelja Arheološkog muzeja Istre u Puli, Darka Komše, njegova tima, arhitekta Emila Jurcana i svih suradnika koji su ovom neprocjenjivom antičkom spomeniku udahnuli novi život“. „Uz Arheološki muzej, najposjećeniji muzej u Hrvatskoj, Arenu i ostalu bogatu pulsku antičku baštinu, Pulski filmski festival i ostale kulturne sadržaje, Malo rimsko kazalište nakon obnove ponovno je postalo jedno od glavnih gradskih kulturnih središta“, poručila je ministrica. 
 
Okupljenima su se obratili i gradonačelnik Pule Filip Zoričić, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, autor projekta obnove Malog rimskog kazališta Emil Jurcan te v. d. ravnatelja SAFU-a Dragan Jelić.
 
Na projektu rekonstrukcije, koji je jedan od najvećih projekata u kulturi u posljednjih dvadesetak godina i čija je vrijednost viša od tri milijuna eura, radili su interdisciplinarni timovi arhitekata, projektanata, konzervatora, arheologa i povjesničara umjetnosti. Ministarstvo kulture i medija sudjelovalo je u obnovi s 1,6 milijuna eura, 1,1 milijuna eura osigurano je putem fondova Europske unije (SAFU, odnosno MRRFEU), dok je ostatak sredstava osigurao Arheološki muzej Istre.


Pisane vijesti