Pokretna kulturna baština kao jedna od tema Konferencija o budućnosti Europe

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: You Tube -Institute of Art History Zagreb

7. travnja 2022. -  Prvim susretom s dvije panel-diskusije pod naslovom Digitalna povijest umjetnosti i Pokretna kulturna baština: dostupnost, zaštita i vrednovanje, u okviru Konferencije o budućnosti Europe Europske unije, u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu počela je serija panel-diskusija posvećenih aktualnim društvenim pitanjima i viđenju budućnosti Europe kroz prizmu znanosti i kulture.

Cilj je tog programa potaknuti nacionalnu debatu u okviru koje Institut za povijest umjetnosti želi zauzeti kritičku poziciju te potaknuti na promišljanje i raspravu o aktualnostima i problematici u području znanstvenog djelovanja i rada u kulturi.
 
Predstavljajući zaštitu i očuvanje pokretne kulturne baštine te ulogu arhiva, knjižnica i muzeja, na drugom je panelu sudjelovala i ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Ministarstva kulture i medija Anuška Deranja Crnokić. Osvrnuvši se na pokretnu kulturnu baštinu, podsjetila je kako se baština štiti Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i na temelju zakonskih odredbi kojima su uređene muzejska, arhivska i knjižnična djelatnost. Istaknula je i kako izazovi današnjice, osobito razvoj novih tehnologija, otvaraju pitanja bolje dostupnosti informacija o pokretnoj kulturnoj baštini s ciljem poticanja korištenja njezina kreativnog potencijala i približavanja široj publici.
 
Na panelu Digitalna povijest umjetnosti, koji se održava unutar teme konferencije Digitalna transformacija, raspravljalo se o potrebi sustavnog promišljanja stvaranja i obrade digitalnih podataka koji se odnose na kulturno-umjetničku baštinu, zatim o načinima i mogućnostima pristupa tim podatcima, kontroli i razini njihove kvalitete te prezentacije stručnoj i široj zajednici. Drugi panel Pokretna kulturna baština: dostupnost, zaštita i vrednovanje održava se unutar teme konferencije Vrijednosti i prava, vladavina prava, sigurnost, a govorilo se o pitanju zaštite i dostupnosti te o suvremenim načinima izlaganja i prezentacije pokretne kulturne baštine.Pisane vijesti