Počelo obilježavanje 60. rođendana Goranova proljeća

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

20. ožujka 2023. - Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija u Zagrebačkoj kinoteci otvoreno je 60. Goranovo proljeće, najznačajnija hrvatska pjesnička manifestacija i jedan od najdugovječnijih pjesničkih festivala na svijetu. Program proslave otvorila je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

Čestitajući nagrađenima, kao i svim pjesnicima koji ustrajno, iz godine u godinu, daju svoje priloge u bogatu riznicu hrvatske poezije, ministrica je podsjetila kako ova vrijedna pjesnička manifestacija, uz njegovanje uspomene na Ivana Gorana Kovačića, punih šest desetljeća promovira, potiče i nagrađuje živopisne pjesničke glasove, hrvatska, europska i svjetska pjesnička imena. „Jedna je od njezinih posebnih zasluga u razvoju hrvatske suvremene pjesničke riječi to što se uz Goranov vijenac za cjelokupni pjesnički opus i nagradu Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu posebnim priznanjem otkrivaju i potiču mladi pjesnici“, istaknula je ministrica izrazivši zadovoljstvo što dosadašnji dobitnici tih vrijednih nagrada svjedoče živost hrvatske pjesničke riječi.
 
Ministrica je čestitala ovogodišnjim dobitnicima: Senku Karuzi, jednom od naših najuglednijih pripovjedača, na Nagradi Ivan Goran Kovačić za najbolju izvornu pjesničku knjigu i na nagradi Goran za mlade pjesnike Vidu Bešliću, mladiću koji se nalazi na samom početku književnog puta, a već se uspio istaknuti snagom i autentičnošću poezije koju stvara.
 
Program obljetničkog 60. Goranova proljeća nastavlja se sutra u Domu kulture u Lukovdolu, gdje će se dodijeliti navedene nagrade te priznanja učenicima osnovnih i srednjih škola, a zatim i u Antikvarijatu Ex libris u Rijeci s programom posvećenim platformi Versopolis, europskoj mreži pjesničkih festivala. Prekosutra, u srijedu, gostuje u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, da bi se u četvrtak, 23. ožujka, ponovno vratio u Zagreb na scenu F22 Akademije dramske umjetnosti u Frankopanskoj ulici s nastupima ovogodišnjih laureata te domaćih i stranih festivalskih gostiju.
 
 

Pisane vijesti