Ploveći paviljon - izbor Lea Modrčina za venecijanski bijenale

Hrvatska će se na 12. međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji predstaviti plovećim paviljonom koji je odabrao arhitekt Leo Modrčin, hrvatski povjerenik za naš nastup na toj uglednoj izložbi arhitekture, istaknuto je na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture.

Bijenale će se održavati od 29. kolovoza do 21. studenoga ove godine u Giardinima i Arsenalu s temom "Arhitektura kao mjesto susreta" koju je odabrala japanska arhitektica Kazuyo Sejima, selektorica ovogodišnje venecijanske izložbe.
 

 
Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić izrazio je zadovoljstvo našim nastupom na bijenalu ističući da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja je uz Italiju dobila svoj prostor u Arsenalima, na čemu je Ministarstvo zahvalno organizatorima te izložbe.

S druge strane, istaknuo je ministar Biškupić, počašćeni smo što istaknuti hrvatski arhitekti sudjeluju na toj velikoj manifestaciji arhitekture.

Uz teglenicu dugačku 20 i široku 10 metara metara bit će izloženi idejni projekti naših arhitekata izvedeni u maketama i nacrtima. Po riječima Lea Modrčina, realizacija predloženih rješenja pitanje je mogućnosti, ali i dijaloga i introspekcije unutar arhitektonske i šire kulturne zajednice kroz koji se očituje arhitektura kao susret ideja.

Za projektiranje ploveće strukture arhitektima će stručnu pomoć pružiti brodograđevni stručnjaci iz Kraljevice u kojoj je brodogradnja počela 1729. godine.

Uz Lea Modrčina, u projektu sudjeluju arhitekti iz skupine 3LHD (Saša Begović, Marko Dabrović, Tanja Grozdanić-Begović i Silvije Novak) te Igor Franić, Petar Mišković, Hrvoje Njirić, Veljko Oluić, Tonči Žarnić, Helena Paver-Njirić, Goran Rako, Saša Randić i IdisTurato, Lea Pelivan i Toma Pleić iz Studija UP. (Hina)
 

Najave