Čestitka ministra Biškupića povodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade i Svjetskog dana lutkarstva

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić uputio je čestitku svim lutkarskim kazalištima i ansamblima te kazalištima za djecu i mlade povodom Svjetskog dana lutkarstva.

Iznimno mi je zadovoljstvo čestitati Svjetski dan lutkarstva svim lutkarskim kazalištima i ansamblima te mnogobrojnim poklonicima lutkarske umjetnosti kao i Svjetski dan kazališta za djecu i mlade svim kazalištima, kazališnim djelatnicima kao i vjernoj publici.
 
Usrdno podržavam inicijativu Hrvatskog centra UNIMA i Hrvatskog centra Assitej da zajedno proslave toliko povezane Svjetski dan kazališta za djecu i mlade i Svjetski dan lutkarstva te da sva hrvatska kazališta održe besplatne predstave za djecu kojoj nisu svakodnevno dostupna ponajbolja ostvarenja lutkarske umjetnosti te time doprinesu stvaranju nove publike ovih važnih grana umjetnosti.
 
Kulturno nasljeđe lutkarstva u Hrvatskoj i suvremeno umjetničko stvaralaštvo visoke razine i profesionalnosti zaslužuju svoje zapaženo mjesto unutar svjetske lutkarske scene. Hrvatski centar UNIMA svojom izuzetnom suradnjom s mrežom lutkarskih umjetničkih udruženja u inozemstvu neizmjerno doprinosi ugledu hrvatskog lutkarstva u svijetu. Kruna uspjeha jest održavanje Međunarodnog kongresa UNIMA-e i pratećeg lutkarskog festivala u Rijeci 2004. godine čime je hrvatska lutkarska umjetnost upisana na svjetsku kartu zbivanja.
 
Kazališta koja njeguju repertoar za djecu i mlade imaju posebnu odgovornost u odgajanju i edukaciji mlade publike koja kroz predstave i njihovu umjetničku estetiku stvara svoje svjetonazore. Hrvatski centar ASSITEJ preuzeo je ulogu promotora hrvatske kulture na tom području te zahvaljujući njegovom djelovanju hrvatska kazališta za djecu i mlade prezentiraju svoja dostignuća na svjetskim kazališnim daskama.  
 
Uz iskrene čestitke, izražavam nadu da će istinski entuzijazam hrvatskih lutkara i ljubav prema toj posebnoj vrsti umjetnosti doprinijeti stvaranju daljnjih nezaboravnih umjetničkih ostvarenja koje će dodatno osnažiti ugled hrvatskog lutkarstva u svijetu.
Također, upućujem svoje iskrene želje za daljnjim razvojem hrvatske kazališne scene za djecu i mlade kojim će doprinijeti promidžbi hrvatskog kazališta i kulture u inozemstvu.
                                                                          


Najave