Oznaka europske baštine u 2020. godini dodijeljena za 10 lokaliteta

Slika /slike/fotogalerija/2020godina/EuropeanHeritagelabel2020_750x500.jpg

Europska komisija dodijelila je Oznaku europske baštine za novih deset povijesnih lokaliteta diljem Europske unije, koji su odigrali važnu ulogu za europsku povijest i kulturu ili za izgradnju Europske unije, u utorak, 31. ožujka 2020. godine.

Novi lokaliteti s Oznakom europske baštine su: 
Povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade, Mariya Gabriel, komentirala je:

Srdačno čestitam deset novih lokaliteta kojima je danas dodijeljena Oznaka europske baštine. Svi lokaliteti europskim građanima pružaju sjajnu priliku da se povežu sa svojom kulturnom baštinom i jačanju svoj osjećaj pripadnosti Europskoj uniji.
 
ŠTO JE OZNAKA EUROPSKE BAŠTINE?
Oznaka europske baštine (European Heritage Label) dodjeljuje se lokalitetima koji predstavljaju ključne točke stvaranja današnje Europe. U rasponu od nastanka civilizacije do Europe kakvu danas vidimo, riječ je o lokalitetima koji slave i simboliziraju europske ideale, vrijednosti, povijest i integraciju.
Oznakom europske baštine nastoji se povećati razumijevanje i vrednovanje zajedničke i raznolike baštine Europske unije, osobito među mlađih generacijama. Njome se također doprinosi do jačanja osjećaja pripadnosti Europskoj uniji među europskim građanstvom.

KAKO SE DODIJELJUJE OZNAKA EUROPSKE BAŠTINE?
Europski panel nezavisnih stručnjaka iz različitih europskih država predložio je ovih 10 lokaliteta temeljem ranijeg izbora ukupno 19 lokaliteta-kandidata koje su u 2019. godini predložile pojedine države članice EU.
Uz novih 10, Oznaku europske baštine sada nosi ukupno 48 lokaliteta diljem Europe. 
Muzej krapinskih neandertalaca s nalazištem Hušnjakovo u Krapini jedini je hrvatski nositelj Oznake europske baštine kojemu je to prestižno priznanje dodijeljeno u Bruxellesu 2016. godine.

Izvještaj Europskoj panela stručnjaka o odabiru koji se provodio tijekom 2019. godine te odluka Europske komisije dostupni su za pregled:
Odluka Europske komisije
Izvještaj Europskog panela stručnjaka

Pisane vijesti