Otvoreno 9. izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

02. prosinca, 2021. – U organizaciji Hrvatskog društva skladatelja stručne službe ZAMP i Hrvatskog društva za autorsko pravo, deveto, hibridno izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije (MAKK) okupilo je u Muzeju suvremene umjetnosti i on-line brojne domaće i međunarodne stručnjake te predstavnike kulturnih i kreativnih industrija.

U dvodnevnom programu, raspravlja se o izazovima i budućnosti glazbene industrije, o novom Zakonu o autorskom pravu, utjecaju pandemije na kulturni sektor te o prilagodbi poslovanja digitalnom tržištu.

„Ulaganje u kulturne i kreativne industrije istaknuto je u Nacionalnoj razvojnoj strategiji Republike Hrvatske do 2030. kao jedan od prioriteta provedbe javne politike kojima će se pridonijeti razvoju kulture i medija“, istaknula je na otvorenju konferencije ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek. Podsjetila je kako su kulturne i kreativne industrije najviše osjetile posljedice krize uzrokovane epidemijom COVID-19, prije svega one djelatnosti koje ovise o javnim okupljanjima i prihodima od prodaje ulaznica.

„Nizom mjera pomoći obuhvatili smo cjelokupni lanac vrijednosti od stvaralaštva, proizvodnje, distribucije i participacije kako bismo omogućili prilagodbu novonastalim okolnostima i osigurali daljnji opstanak“, istaknula je ministrica te podsjetila na brojne programe potpore Ministarstva kulture i medija u 2020. i 2021. godini za pomoć kulturnom i kreativnom sektoru.

Podsjetivši na donošenje novog Zakona o elektroničkim medijima, ministrica je istaknula i obveze koje su njime uvedene radi veće zaštite i poticanje hrvatskih kulturnih i kreativnih industrija te dodala kako su i Zakonom o autorskim i srodnim pravima dao veliki doprinos održivosti kreativnih i kulturnih industrija, ponajprije prebacivanjem odgovornosti za korištenje kreativnog sadržaja na platforme i tehnološke divove koji su dužni sklopiti ugovore s autorima i drugim kreativcima i platiti naknade.

Uz ministricu okupljenima su se obratili i ravnateljica Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo mr. sc. Ljiljana Kuterovac, predsjednik Hrvatskog društva skladatelja Mladen Tarbuk te profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Igor Gliha.

U sklopu prijepodnevnog programa predstavljena je studija „Kulturne i kreativne industrije u Republici Hrvatskoj prije i nakon Covid-19“ koju je izradio Ekonomski institut prema narudžbi Ministarstva kulture i medija i Hrvatskog društva skladatelja, a posebna savjetnica ministrice, dr. sc. Romana Matanovac Vučković održala je uvodno predavanje „Prikaz zakonodavnih autorskopravnih novosti u glazbenom, audiovizualnom i medijskom području“ za panel diskusiju „Što donosi novi Zakon o autorskom i srodnim pravima?”. Predstavljena je i europska video kampanja „Rebuilding Europe with culture – where do we stand?“ u koju je Hrvatsko društvo skladatelja uključeno kao član Europske udruge autorskih društava GESAC.

Prijenos uživo možete pratiti putem:Pisane vijesti | Društvo i zajednica