„Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju“ – konferencija uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

  • Slika
  • Slika
  • Slika

2. prosinca 2021. – Inkluzivne politike i prakse te važnost sudjelovanja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju, te ostvarivanja veće ravnopravnosti i uključivosti osoba s invaliditetom u društvo na svim razinama, glavne su teme dvodnevne međunarodne konferencije koja se u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom održava po drugi put u organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Govoreći o inkluzivnim politikama, konferenciju je otvorila izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković te istaknula kako jedino adresiranjem problema i uključivanjem osoba s invaliditetom u sve aspekte socijalnog života možemo napraviti napredak i postići pravednije, naprednije te socijalno osjetljivije društvo.
 
Ističući suradnju Ministarstva kulture i medija s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom Ankom Slonjšak, ravnateljica Tudor Perković podsjetila je na dvije linije financiranja - na konkretne programe koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom i djeci i mladima s teškoćama u razvoju te ih uključuju u kulturni život društva, te s druge strane financiranje programa koji omogućuju prilagodbu kulturne infrastrukture za pristup osobama s invaliditetom u okviru investicijskih potpora.
 
„Uključili smo sve discipline umjetničkog izražavanja, pozvali smo umjetnike i sve one koji se bave kulturom da reagiraju na uočeni problem nedostatka kulturnih sadržaja te njihove prilagodbe za osobe s invaliditetom", istaknula je Tudor Perković te uz zahvalu organizatorima izrazila nadu da će zahvaljujući prepoznatoj potrebi za trajnim dijalogom, konferencija uspostaviti kontinuitet koji će uključivati akademsku, obrazovnu i kulturnu zajednicu u raspravi o važnosti sudjelovanja osoba s invaliditetom u kulturnom i društvenom životu zajednice.
 
Konferencija je okupila brojne sudionike iz dvanaest zemalja, znanstvenike i umjetnike različitih područja, studente kao i predstavnike odgojno-obrazovnih ustanova te osobe s invaliditetom. Okupljenima su se obratili i predsjednica Organizacijskoga odbora dr. sc. Mirna Sabljar, prorektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Robert Raponja, prodekan Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku dr. sc. Krešimir Purgar, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc  Dubravka Brezak Stamać, dr. sc. Anica Bilić znanstvena savjetnica i upraviteljica Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima dok su pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić uputili prigodnu video poruku.
 
Knjigu sažetaka plenarnih predavanja konferencije potražite na: http://www.uaos.unios.hr/wp-content/uploads/2021/11/Knjiga-sazetaka-OSI-2021-FINAL.pdf
 



Pisane vijesti