Otvoreno 6. izdanje Međunarodnog festivala arheološkog filma

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Otvoreno je virtualno izdanje 6. Međunarodnog festivala arheološkog filma jedinstvene filmske manifestacije u Hrvatskoj, koja domaćoj publici predstavlja strane i domaće dokumentarne filmove arheološke i antropološke tematike, filmove o kulturnoj i povijesnoj baštini te njezinoj zaštiti.

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek na virtualnom se otvorenju 6. festivalskog izdanja u srijedu, 4. studenog 2020. godine, obratila prigodnom video-porukom te otvorila manifestaciju.

Izrazila je zadovoljstvo što organizatori i sudionici unatoč posebnim okolnostima nisu odustali od tog posebnog događaja koji promovira i vrednuje neizmjerno vrijedan dio naše kulturne baštine. Istaknuvši kako je Hrvatska ponosna na svoje bogato arheološko nasljeđe, ministrica je dodala kako joj je drago što festival promocijom, prezentacijom i širenjem znanja o arheologiji i arheološkoj baštini dopire do puno šire publike od one koju uobičajeno okuplja arheološka struka.

Na otvorenju obratio se i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara izrazivši čestitke i zahvalnost organizatoru Festivala. Dodao je kako se Grad Split kao arheološki centar svijeta i na ovaj način potvrđuje kao nezaobilazna točka svim ljubiteljima arheologije i filmske umjetnosti.

Uvodno su se obratili i ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Miroslav Katić i direktorica MFAF-a Lada Laura koji su istaknuli kako se ovogodišnjim 6. izdanjem zaokružuje deset godina postojanja Festivala.

Festival se održava u organizaciji Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu s ciljem popularizacije arheologije i muzejskih sadržaja široj javnosti i mladima, a pogotovo publici koja obično ne posjećuje muzeje. Od ukupno 39 prijavljenih filmova 15, koji dolaze iz čak 11 zemalja, odabrano je za prikazivanje u službenoj konkurenciji. Osim dva hrvatska, tu su filmovi iz Francuske, Italije, Kine, Kanade, Portugala, Srbije, Crne Gore, te jedna koprodukcija Španjolske, Njemačke, Mađarske i Srbije. O kvaliteti filmova koji će biti prikazani u ova tri dana svjedoči činjenica da je čak osam filmova u konkurencijji, koji se natječu za festivalske nagrade, u protekloj godini nagrađivano na međunarodnim festivalima.

Ove će se godine održati u online izdanju od 4. do 6. studenoga 2020. godine, a bit će ga moguće pratiti na mrežnoj stranici Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu.

Program Festivala potražite na poveznici.  
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica