Međunarodna istraživačka konferencija „Culture Crossroads“

  • Slika
  • Slika
  • Slika

U organizaciji istraživačkog centra latvijske Akademije za kulturu ovoga se tjedna održava višednevna konferencija  „Culture Crossroads“. Online panel na temu Važnosti i utjecaja kulturno-umjetničke edukacije: argumenti i primjeri (The Impact of Arts and Cultural Education: Arguments and Evidence) održao se danas, 3. studenog 2020. godine.

Na poziv ACEnet međunarodne mreže institucija čija je misija staviti umjetnost, kulturu i kreativnu edukaciju u središte pažnje našeg društva, a čiji je član i Ministarstvo kulture i medija, konferenciji je prisustvovala voditeljica programa Ruksak (pun) kulture Maja Zrnčić.

Culture Crossroads godišnja je konferencija koja predstavlja rezultate istraživanja posvećenih važnim, međunarodno aktualnim pitanjima iz područja kulture i umjetnosti te potiče akademsku raspravu kako bi društvo kontinuirano poboljšavalo te proširilo svoje razumijevanje kulture i umjetnosti općenito.

Konferencija je na današnju temu okupila istraživače i profesionalce iz različitih europskih zemalja i Latvije koji su podijelili svoja iskustva i zaključke o teorijskim, praktičnim i komunikacijskim aspektima kulturno-umjetničkog obrazovanja. Profesor Peter Gouzouasis s kanadskog Sveučilišta British Columbia bio je glavni govornik konferencije, dok su voditeljica provedbe školskog kurikuluma 2030 Zane Oliņa i koordinatorica programa obrazovanja i mladih u Latvijskom uredu za stogodišnjicu Ministarstva kulture Aija Tūna govorile o latvijskim inicijativama u kulturi i umjetničkom obrazovanju. Rezultate svojih istraživanja predstavili su i različiti istraživači iz Velike Britanije, Grčke, Njemačke, Cipra, Latvije, Portugala, Austrije i Estonije.

ACEnet mreža broji oko 140 članova predstavnika različitih institucija, ministarstava kulture  i obrazovanja, agencija i zavoda iz tridesetak europskih država. Razmjenom informacija, znanja, iskustava nastoji unaprijediti političke mjere za kulturu, umjetnost i kreativnu edukaciju, povećati sinergiju i komunikaciju na međunarodnoj, nacionalnoj i regionalnoj razini između kreatora kulturnih i obrazovnih politika međusobno te stručnjaka u područjima umjetnosti, kulture i kreativne edukacije. Funkcionira kao platforma za predstavljanje dobrih nacionalnih praksi i ideja s drugim zemljama EU-a.


 

Pisane vijesti | Odgoj i obrazovanje