Otvoreno 18. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: Julien Duval i Samir Cerić Kovačević
 
3. travnja 2022. godine – Ugledni Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, koji je prema objavi organizatora Europska filmska akademija nedavno uvrstila na popis od samo tridesetak svjetskih festivala čiji pobjednici automatski idu u izbor za njezinu nagradu, službeno je sinoć u kinu Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu otvorio svoje 18. izdanje.

Tijekom osam festivalskih dana publiku očekuje ukupno 86 filmskih naslova, a premijerno na ZagrebDoxu svoje filmove predstavit će i nekoliko domaćih autora. Za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat natječe se 20 filmova u kategoriji međunarodne konkurencije te 17 u regionalnoj konkurenciji, dok će nagrada Mali pečat biti dodijeljena najboljem filmu autora do 35 godina starosti.

Na otvorenju osamnaestog izdanja ZagrebDoxa prisustvovao je izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik Krešimir Partl i načelnica Sektora za audiovizualne djelatnosti i poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama Vjera Matković. Nakon službenog otvorenja prikazana je projekcija izraelskog dokumentarca Ljetne noći redatelja Ohada Milsteina, ovjenčana nagradom na festivalu DocAviv
 
Program i novosti o ovogodišnjem ZagrebDoxu mogu se pratiti na službenoj internetskoj stranici festivala: zagrebdox.net.


Pisane vijesti