Otvorenje Tvrđave sv. Nikole u Šibeniku

  • Slika /arhiva/FOTOGALERIJA/FOTO 2019/Otvorenje tvrđave sv Nikole u Šibeniku/Tvrđava Sv.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica premijera Andreja Plenkovića tijekom boravka u službenom posjetu Šibeniku u subotu, 15. lipnja 2019. godine, prisustvovala je otvorenju Tvrđave sv. Nikole.


Otvorenje Tvrđave sv. Nikole uslijedilo je nakon obnove, a rezultat je niza projekata sufinanciranih sredstvima Ministarstva kulture, Šibensko–kninske županije i sredstvima Europske unije.
 
Ministrica je istaknula kako je Tvrđava sv. Nikole jedinstveni spomenik renesansnog fortifikacijskog graditeljstva i vrhunski primjerak naše graditeljske baštine, koja je 2017. godine uvrštena na popis svjetske baštine UNESCO-a kao jedna od komponenti Venecijanskog obrambenog sustava 16. i 17. stoljeća. Dodala je i kako svaka komponenta donosi drugačiju vrijednost u pogledu tipologije, geomorfologije, uloge u cjelokupnom sustavu ili arhitektonskom značenju.
 
Istaknuvši kako je u tijeku izrada Plana upravljanja kulturnom baštinom, kao temeljnim dokumentom kojim će se stvoriti pretpostavke za očuvanje i unaprjeđenje univerzalne vrijednosti kulturnog dobra, ministrica je dodala da vjeruje kako će nakon obnove Tvrđava postati mjesto koje pruža jedinstveno iskustvo i istovremeno doprinosi razvoju lokalne zajednice.
 
Otvorenju Tvrđave prisustvovali su ravnateljica Javne ustanove Priroda za upravljanje zaštićenim područjima i drugim dijelovima prirode Šibensko-kninske županije Anita Babačić Ajduk, pomoćnik ministara okoliša i energetike Igor Kreitmeyer i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk koji je za cilj istaknuo potpuno revitaliziranu, uređenu i obnovljenu tvrđavu sv. Nikole koja će tijekom sezone biti otvorena za posjetitelje.
 
Projekt obnove pod nazivom „Turistička valorizacija Tvrđave sv. Nikole u kanalu sv. Ante“ financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Poziva: Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.
Tvrđava je 2017. godine upisana na UNESCO-ov Popis svjetske baštine kao dio međunarodnog projekta „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća”, a uz katedralu sv. Jakova postala je druga šibenska znamenitost na UNESCO-ovom Popisu.
 
U povodu otvorenja Tvrđave sv. Nikole upriličena je i izložba slika autora Miljenka Domijana, predsjednika Hrvatskog vijeća za kulturna dobra i glavnog koordinatora Ministarstva kulture kod zajedničkog upisa kulturnog dobra „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17 st.“ na UNESCO-ov Popis svjetske baštine.

Pisane vijesti