Otvorenje radova konstrukcijske obnove na posljednjoj od 8 zgrada HAZU-a

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

20. veljače 2023. – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prisustvovala je danas otvorenju radova na zgradi Palače Vranyczany-Dobrinović Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Riječ je o posljednjoj od osam zgrada HAZU-a na kojoj započinju radovi konstrukcijske obnove nakon potresa 2020. godine. Sve se zgrade obnavljaju putem Ministarstva kulture i medija iz sredstava Fonda solidarnosti EU.

Ministrica je na otvorenju radova zaželjela da se ostvare u planiranim rokovima te istaknula važnost postignutog dogovora oko prostora koji će u toj zgradi koristiti Nacionalni muzej moderne umjetnosti. Izrazila je nadu da će ta zgrada i sve druge zgrade HAZU-a uvrštene među najvrjednije spomenike koji su ušli u konstrukcijsku obnovu bez poteškoća završiti konstrukcijski dio obnove u predviđenim rokovima. Ukupna vrijednost svih 8 projekata konstrukcijske obnove zgrada i 7 projekata evakuacije i zbrinjavanja pokretnih zbirki HAZU-a iznosi 55 milijuna eura.

Ministrica je podsjetila kako je Ministarstvo kulture i medija već krajem godine u cijelosti realiziralo sva sredstva koja su nam bila na raspolaganju iz Fonda solidarnosti EU tako da sada trošimo dodatna sredstva. „U ovom trenutku istodobno radimo na obnovi od šteta zagrebačkog i petrinjskog potresa, na više od 270 projekata, svi se radovi odvijaju jako dobro i stoga očekujemo da će se s nekim manjim kašnjenjima, a ima projekata koji će biti gotovi i ranije, u cijelosti ispuniti potrošnja ugovorenih sredstava koja su nam bila na raspolaganju“, naglasila je ministrica te najavila da nas nakon toga očekuje cjelovita obnova koja će potrajati barem dvije do tri godine na složenijim zgradama, dok će većina projekata biti završena do kraja ove godine.

Na otvorenju gradilišta uz ministricu su govorili i glavni tajnik HAZU-a akademik Dario Vretenar i tajnik Razreda za likovne umjetnosti akademik Mladen Obad Šćitaroci. Uz glavnu projektanticu Kristinu Vujicu iz tvrtke Interkonzalting d.o.o., koja ujedno vrši nadzor građenja, i predstavnike izvođača radova, turske tvrtke Faber Elektromekanik Otomasyon LTD, uzvanici su obišli zgradu Palače Vranyczany–Dobrinović. 



Pisane vijesti | Planiranje i izgradnja