Otvorene za javnost obnovljene stonske zidine

Stonske zidine, najduži fortifikacijski sustav u Europi, nakon višegodišnje obnove otvorene su za javnost u nazočnosti ministra kulture RH mr. sc. Bože Biškupića.

Ministar kulture ujedno je proglašen i počasnim članom Društva prijatelja dubrovačke starine čija je zadaća skrb o održavanju, zaštiti, konzervaciji, rekonstrukciji i restituciji fortifikacija u dubrovačkom kraju. To se posebno odnosi na gradske zidine i fortifikaciju Dubrovnika i Stona kojima Društvo, osnovano 1952. godine, upravlja i skrbi.U prigodi otvorenja obnovljenih stonskih zidina otkrivena j i spomen ploča Lukši Beritiću (1889. - 1969.), dubrovačkom konzervatoru i povjesničaru koji je prije pedesetak godina prvi počeo raditi na obnovi stonskih zidina.

"To je najopsežniji zahvat u ukupnoj obnovi kulturne baštine u Hrvatskoj", rekao je ministar Biškupić. Najavio je kako će biti priređena cjelokupna dokumentacija o obnovi, uključujući i stonsku solanu, te da će i ta kulturno-povjesna baština biti kandidirana za UNESCO-vu listu svjetske baštine. Podsjetio je i na ovih dana uvrštenu Festu sv. Vlaha na Svjetsku listu UNESCO-a, čime je Hrvatska postala jedna od rijetkih zemalja u svijetu sa ukupno sedam fenomena na toj listi.Ministar Biškupić s posebnom je pažnjom govorio i o Društvu. Društvo zaslužuje puno više pažnje i od Grada Dubrovnika i od nas samih, od nas i ovisi hoćemo li se prema Društvu ponašati tako ili kao prema "prvim kršćanima", kazao je Biškupić. Mediji su ovih dana, naime, izvijestili o nesuglasicama između Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine.

Za stonske zidine ubuduće će se naplaćivati ulaz, između 20 i 30 kuna, što će toj za turiste iznimnoj atrakciji omogućiti i održavanje. Dugogodišnja obnova intenzivirana je od 2003. godine. Projekt je financiralo Društvo prijatelja dubrovačke starine pod nadzorom i u suradnji Dubrovačkih konzervatora, godišnje je izdvajalo od tri do pet milijuna kuna, a izvođači radova, lokalne tvrtke, napravili su djelomičnu rekonstrukciju i konzervaciju. Daljnje propadanje spriječeno je postavljenom ogradom i ulazom u tvrđavi Arcimun, s biljetarnicom u gotičkoj kuli. Razlog spore obnove je način na koji se ona izvodi, gotovo isti na koji su zidine nastale - klesanjem kamena.

Stonske zidine sagrađene su u 14. stoljeću, nakon što je godine 1334. Dubrovačka Republika stekla Pelješac. Radi zaštite podignut je monumentalni obrambeni sustav, najveći fortifikacijsko-urbanistički pothvat tadašnje Europe. Prvi je u tridestak godina izgrađen obrambeni bedem s jedne na drugu stranu poluotoka. Planski su utvrđena dva gradića, južno Ston i sjeverno Mali Ston. Pelješac je odvojen od kopna pomoću Velikoga zida, ukupne dužine od 5,5 kilometara. Zidine su ojačane sa četrdesetak kula i pet tvrđava.

Prigodnim riječima zahvale nazočnima i ministru obratili su se i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić te načelnik Općine Ston Vedran Antunica. (Hina)  

Najave