Otvorene prijave za dodjelu nagrada Novog europskog Bauhausa za 2024. godinu

4. listopada 2023. godine – Europska komisija otvorila je prijave za dodjelu nagrada Novog europskog Bauhausa (NEB) 2024. koje će ove godine biti dodijeljene za 20 oglednih inovativnih projekata i koncepata koji sadržavaju kvalitete održivosti, estetike i uključivosti.

Ovogodišnjim pozivom, uz države članice Europske unije i zapadni Balkan, komisija će prvi put prihvatiti prijave projekata i koncepata iz Ukrajine. Nagradama „Posebno priznavanje napora za obnovu i oporavak Ukrajine“ odat će se priznanje projektima i konceptima koji doprinose oporavku i obnovi Ukrajine u skladu s vrijednostima Novog europskog Bauhausa. Također, posebna pozornost bit će usmjerena na projekte i koncepte iz regija Europske unije koje se suočavaju sa socioekonomskim problemima ili izazovima u usporednoj digitalnoj i zelenoj tranziciji.

 


 
Nagradama za 2024. nagradit će se postojeći projekti i koncepti koje su razvili mladi talenti u četiri kategorije: 
 
  • ponovno povezivanje s prirodom
  • vraćanje osjećaja pripadnosti
  • davanje prioriteta mjestima i ljudima kojima je to najpotrebnije
  • oblikovanje kružnog industrijskog ekosustava i podupiranje razmišljanja o životnom ciklusu.
 
U svakoj od četiriju kategorija postoje dva tematska područja:
 
•             Tematsko područje A: „Prvaci Novog europskog Bauhausa” bit će posvećeno postojećim i dovršenim projektima s jasnim i pozitivnim rezultatima.
•             Tematsko područje B: „Zvijezde u usponu Novog europskog Bauhausa” bit će posvećeno konceptima mladih talenata koji su u dobi do 30 godina, a koji mogu biti u različitim fazama razvoja.
 
Za dvadeset najboljih primjera NEB-a za 2024. godinu bit će dodijeljene novčane nagrade u iznosu do 30,000 eura te komunikacijski paket kako bi im se pomoglo u daljnjem razvoju i promicanju vlastitog projekta.
 
Nagrađeni će biti proglašeni na svečanosti koja će se održati u Bruxellesu tijekom festivala Novog europskog Bauhausa. Podsjećamo, festival okuplja pojedince iz različitih sredina koji putem različitih radionica, aktivnosti i satelitskih događanja raspravljaju o budućnosti i prilikama za njezino oblikovanje.
 
KAKO SE PRIJAVITI
Prijave je potrebno predati do 10. studenog 2023. u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu putem službene stranice Novog europskog Bauhausa
 
Podsjećamo, Novi europski Bauhaus kreativna je i interdisciplinarna inicijativa koja povezuje naše životne prostore i iskustva s europskim Zelenim planom.
 
 

 

Pisane vijesti