​Otvorena palača Šećerane, novi dom Muzeja grada Rijeke

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Nakon višegodišnje obnove i iscrpnih radova na rehabilitaciji industrijskog kompleksa Rikard Benčić otvorena je obnovljena palača Šećerane čime je Muzej grada Rijeke dobio svoje novo sjedište.


Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković otvorio je obnovljenu palaču Šećerane, a ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek prisustvovala je svečanom otvorenju koje se održalo u petak, 13. studenoga 2020. godine, u Rijeci. 
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je obnova kompleksa tvornice Rikard Benčić jedan od najsloženijih projekata obnove graditeljskog nasljeđa u Hrvatskoj. Naglasio je kako kulturna baština, a posebno industrijska baština, bez obzira na suvremene trendove očuvanja predstavlja jednu od ugroženijih vrsta graditeljske baštine. 
 
Istaknuo je kako je taj infrastrukturni projekt vrijedan 39 milijuna kuna samo jedan u nizu razvojnih projekata kojima Vlada daje snažnu podršku Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Naglasio je višestruki značaj projektne obnove Šećerane, koja prije svega doprinosi razvoju grada te podizanju svijesti o očuvanju kulturne baštine, demonstrirajući potencijal stavljanja povijesnih objekata u funkciju kulture, čime se na suvremen način vrednuje baština i predstavlja povijest grada i njegovih stanovnika. 
 
Dodao je kako je obnova obilježila i ovogodišnju Rijeku 2020 – Europsku prijestolnicu kulture, projekta koji daje doprinos stvaranju uvjeta za razvoj, očuvanje i stvaranje održive kulturne infrastrukture te pridonosi povezivanju s lokalnom zajednicom.
 
Okupljenima su se obratili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović i ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše, nakon čega su pod vodstvom ravnatelja Muzeja grada Rijeke Ervina Dubrovića i autorice postava Muzeja grada Rijeke, Nikoline Jelavić Mitrović obišli obnovljenu Palaču šećerane.
 
Radovi na uređenju Palače, koja je zaštićeno kulturno dobro od 1970. godine, započeli su u 2018. godini na ukupno 4.272 m2. Obnova Palače šećerane sastavni je dio projekta pod nazivom „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ za čiju je realizaciju Gradu Rijeci odobreno sufinanciranje bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”.
 
Projektnu dokumentaciju za izvođenje radova rekonstrukcije na Palači šećerane izradio je Hrvatski restauratorski zavod, a radove na obnovi zgrade izvela je slovenska tvrtka VG5 d.o.o. Idejni projekt za novi stalni postav Muzeja Grada Rijeke izradila je dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović, dobitnica nagrade Europski muzej godine za svoj rad na Gradskom muzeju Vukovar te autorica nagrađenog postava Muzeja Sinjske alke. Autori stalnog postava su ravnatelj Ervin Dubrović i djelatnici Muzeja grada Rijeke.

Pisane vijesti