​Otvorena novouređena šetnica zadarskih bedema

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Završetak radova na uređenju Bedema zadarskih pobuna u okviru projekta „Zadar baštini – integrirani kulturni program Grada Zadra 2020.“ obilježen je na Dan grada Zadra i blagdan sv. Krševana u utorak, 24. studenog 2020. godine kada je novouređena šetnica otvorena javnosti za posjetu.

Foto: Filip Brala

Kao izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek na obilježavanju završetka radova i otvorenju šetnice nazočio je pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru Igor Miletić, a prigodnim riječima obratili su se ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Traminšak, gradonačelnik Zadra Branko Dukić i predsjednik Gradskog vijeća Zvonimir Vrančić.
 
Zadarski bedemi su u okviru zajedničke kandidature Italije, Crne Gore i Hrvatske pod nazivom „Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća“ uvršteni na Popis svjetske baštine UNESCO-a. Cilj uređenja i revitalizacija Bedema zadarskih pobuna je očuvanje, revitalizacija i integracija kulturne baštine u zaštićenom povijesnom dijelu grada Zadra. Obnovom, uređenjem i revitalizacijom Bedema u istočnom dijelu Zadra predstavit će se najduži neprekinuti niz gradskih zidina na poluotoku na kojima se nalaze poučne staze i izložbeni prostor na otvorenom koji omogućava pogled na cijeli grad.
 
U prigodi otvorenja šetnice na bastionu sv. Roka  postavljena je izložba fotografija Ante Brkana „INTRA MUROS“ koju je priredila Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar te izložba „Rezultati arheološkog nadzora i istraživanja bedema prije projekta obnove“ koju su pripremili djelatnici Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru i tvrtke Arheolog d.o.o.
 
Uređenje bedema sufinancirano je iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, u iznosu od 24 milijuna kuna. Zajedno sa partnerima – Sveučilištem u Zadru, Agencijom Zadra Nova, gradskom Turističkom zajednicom i Narodnim muzejom, Grad Zadar dovršio je projekt.  Radovi na obnovi i uređenju trajali su 14 mjeseci, pod budnim okom zadarskih konzervatora. 
 
U okviru programa povodom Dana grada, 23. studenog održan je i online sastanak Međunarodne koordinacijske skupine serijskog i transnacionalnog upisa Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća: Stato da Terra - zapadni Stato da Mar na temu “Popularizacija vrijednosti utvrđenog grada Zadra i ostalih komponenti serijskog upisa”.
Dan se nastavio predavanjem o transnacionalnom upisu i kriterijima, a o zadarskim bedemima predavanje je održao Miljenko Domijan, dok su o obnovi Bedema zadarskih pobuna govorili članovi projektnog tima Zadar baštini.
 
Otvorena je i izložba autora Bruna Diklića i koautora Miljenka Domijana pod nazivom Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća: Stato da Terra - zapadni Stato da Mar. Izložba fotografija tematizira sve gradove upisane u navedeno transnacionalno dobro (Zadar, Šibenik, Peschiera del Garda, Palmanova, Bergamo i Kotor). U prigodi otvorenja izložbe Miljenko Domijan osvrnuo se i na uređenje sjevernog dijela bedema. Građani će izložbu fotografija moći posjetiti do 1. prosinca 2020., a nakon toga ona će proputovati po svim gradovima koji su obuhvaćeni ovim upisom u UNESCO-ovu baštinu.
 
 
 

Pisane vijesti