Otvorena Muzejska zavičajna zbirka Grada Novske

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U okviru manifestacije Dana europske baštine 2019. državni tajnik Krešimir Partl je kao izaslanik ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek otvorio Muzejsku zavičajnu zbirku Grada Novske u petak, 27. rujna 2019. godine u prostorijama Pučkoga otvorenog učilišta Novska.

Otvorenju Zbirke čiji je temelj Muzejska zbirka Sajko - zbirka starih predmeta nastala tijekom gotovo pola stoljeća prikupljanja i obogaćivanja, a radom kolekcionara Živka Sajka i njegovog sina Željka, prisustvovao je i pomoćnik ministrice Hrvoje Manenica.

Državni tajnik Krešimir Partl je uputivši čestitke svima koji su sudjelovali u realizaciji Zbirke izrazio zadovoljstvo što je priča o posvećenosti jedne obitelji prikupljanju lokalne povijesti rezultirala stvaranjem bogate i raznolike dokumentacijske zbirke dostupne zajednici, koju je istaknuo kao iznimno vrijednu za Grad Novsku, okolicu te za cijelo područje Sisačko-moslavačke županije.

Zbirka kulturno-povijesnih predmeta Sajko ima svojstvo kulturnoga dobra i upisana je u Registar kulturnih dobara RH. Ona čuva vrijedne i raznovrsne predmete kulturne baštine novljanskog kraja iz širokog vremenskog raspona od prapovijesti do Domovinskog rata, a ubraja se među najraznovrsnije zbirke predmeta na području Sisačko-moslavačke županije.

Postupak zbrinjavanja i prezentacije vrijedne kulturno-povijesne zbirke Sajko od strane Grada Novske izniman je doprinos očuvanju kulturne baštine za buduće generacije.
 

Pisane vijesti