Ministrica kulture primila u posjet posebnog izaslanika za zajednice iseljenika i iseljeničke poslove Vlade Republike Češke Jiřía Krátkýog

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek primila je u petak, 27. rujna 2019. godine, u posjet posebnog izaslanika za zajednice iseljenika i iseljeničke poslove Vlade Republike Češke Jiřía Krátkýog

u čijoj pratnji su bili veleposlanik Češke Republike u Republici Hrvatskoj Nj. E. Vladimír Zavázal i saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek.

Uz ministricu sastanku su prisustvovale voditeljica Službe za bilateralnu i multilateralnu kulturnu suradnju Iva Mostarčić i viša stručna savjetnica Nataša Zelić, a iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova voditelj Službe za srednju, istočnu i južnu Europu Boris Belanić.

Ministrica kulture i posebni izaslanik Krátký ocijenili su odličnim suradnju u području očuvanja kulturne baštine češke nacionalne manjine i istaknuli kako će se i dalje zalagati za njezin daljnji razvoj.

Složili su se da odnosi Vlade Republike Hrvatske prema češkoj manjini kao i prema drugim manjinama mogu poslužiti kao model suradnje za druge države.
Razgovarali su o suradnji u području kulture i umjetnosti između Republike Hrvatske i Češke Republike te razmijenili pozitivne ocjene statusa češke manjine u Hrvatskoj, koja je jako dobro organizirana, kao i hrvatske manjine u Češkoj Republici.

Jedna od tema sastanka bila je otvaranje Češkog kulturnog centra u Daruvaru koji se planira inaugurirati za dvije godine, a njegovo stavljanje u funkciju bi programski još više povezalo češku nacionalnu manjinu i širu društvenu zajednicu te na taj način pridonijelo njihovom povezivanju i kvaliteti suradnje koja postoji na tom području u Republici Hrvatskoj.

Osnivanje i izgradnja Češkoj kulturnog centra u Daruvaru obaveza je preuzeta iz Operativnog programa za nacionalne manjine za razdoblje 2017.- 2020. godine.

Pisane vijesti