Otvorena manifestacija Mjesec hrvatske knjige 2019.

  • Slika /arhiva/Foto_2019/Buzet - Mjesec hrvatske knjige/MHK 2019_2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Manifestaciji Mjeseca hrvatske knjige te otvorenju novouređenog prostora Narodne knjižnice i čitaonice Buzet prisustvovao je državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak u utorak, 15. listopada 2019. godine u Buzetu. 

Ovogodišnja manifestacija Mjeseca hrvatske knjige posvećena je glazbi uz moto U ritmu čitanja!, a tijekom mjesec dana njezinog održavanja, sve do 15. studenog će se na području cijele Hrvatske i na svim razinama snažnije progovarati o književnome stvaralaštvu, promicati čitanje te kroz različite programe okupljati čitateljska publika.
 
Izrazivši zadovoljstvo što se ovu godinu manifestacija održava u Buzetu, državni tajnik Poljičak istaknuo je kako je ovo podneblje bogate kulturne povijesti, s dugom tradicijom pisane riječi, na kojemu je snažan biljeg ostavila glagoljica, kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnoga i kulturnoga identiteta, neotuđiv temelj hrvatske pismenosti, koji odražava značajan društveni, gospodarski, kulturni i intelektualni potencijal Hrvata u davnim vremenima.
 
Čestitavši na preseljenju Gradske knjižnice Buzet u novouređenu zgradu državni je tajnik istaknuo važnost knjižnica koje su riznice pisane riječi, čuvarice književnoga blaga kao i pokazatelj kulturne zrelosti jedne sredine te je zahvalio cjelokupnoj zajednici okupljenoj oko knjige, od autora i knjižničara do čitatelja, na promicanju hrvatske pisane riječi i kulture.

„Buzetska čitaonica, preteča današnje Gradske knjižnice osnovana je 1888. godine, a službeno otvaranje javno je objavljeno 6. srpnja 1890. godine. Od tih prvih dana pa sve do danas knjižnica je često mijenjala sjedište, a najveći dio vremena bila je smještena u zgradi Narodnog doma u Buzetu. Zbog nedostatka prostora 2012. godine počele su pripreme za njeno proširenje i adaptaciju, a u konačnici je odabrana zgrada u samom središtu grada koja prostorom najbolje odgovara standardima za narodne knjižnice", rekla je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta „Augustin Vivoda” Buzet Mirjana Pavletić.

Narodna knjižnica i čitaonica Buzet sada je dobila vlastiti prostor u novouređenoj zgradi na dvije etaže koja je obnovljena upravo za potrebe Knjižnice. Knjižnica raspolaže fondom od približno 30 tisuća svezaka te tristotinjak multimedijalne građe, a u novome će prostoru imati dječji odjel, bebin kutak, čitaonicu dnevnoga tiska, odjel beletristike, odjel znanstvene i stručne literature, zavičajnu zbirku Piquentina s više od petsto primjeraka različitih publikacija i druge građe vezane za Buzet i Buzeštinu, odjel referalne građe te odjel za mlade i multimediju.
 
Ministarstvo kulture uz Grad Buzet financira programe buzetske knjižnice, a investicijskim potporama sudjelovalo je u obnovi i opremanju novog prostora od 2014. godine.

>>> Programska knjižica Mjesec hrvatske knjige 2019.
 

Pisane vijesti