Otvorena izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata i dodijeljene godišnje nagrade

Foto: HINA

25. svibnja 2023.  – Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2022. godini otvorena je u Francuskom paviljonu Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, a u okviru nje je održana svečana dodjela godišnjih nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata.

Nagrada „Viktor Kovačić“ za životno djelo dodijeljena je velikanu hrvatske suvremene arhitekture Nikoli Bašiću, čija je bit rada, kako je navedeno u obrazloženju, poseban odnos prema vlastitoj sredini i kulturi.

Nagradu „Viktor Kovačić“ za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u 2022. godini dobio je Davor Bušnja za projekt ZK Općinskoga građanskog suda u Zagrebu, a nagradu „Drago Galić“ za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture u 2022. godini Nikola Fabijanić za projekt Kuća na Pećini. 

Nagradu „Bernardo Bernardi“ za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u 2022. godini dobio je Emil Jurcan za projekt Rekonstrukcija rimskog kazališta u Puli, a nagrada „Neven Šegvić“ za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture u 2022. godini uručena je Ani Dani Beroš, Tamari Bjažić Klarin, Vedranu Duplančiću, Sabini Sabljić i Nikoli Škariću za dokumentarni serijal Čovjek i prostor koji je Zoom d.o.o. proizveo za HRT.

Izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek i ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec čestitao je nagrađenima i istaknuo kako je Udruženje hrvatskih arhitekata i ove godine prepoznalo i izdvojilo arhitektonska ostvarenja koja nose pečat izvrsnosti i inovativnosti te predstavljaju nadahnuće za daljnji razvoj arhitektonske kulture u Hrvatskoj.

„Arhitektura ima moć transformirati naše životne prostore u funkcionalna, nadahnjujuća i ugodna okruženja te time doprinijeti kakvoći življenja. Ključna je u oblikovanju našeg identiteta i naše kulture, jer vrijedno oblikovano ostvarenje ostaje trajno dobro Republike Hrvatske i prenosi svoje vrijednosti budućim naraštajima“, zaključio je Petrinec.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica