Otvorena izložba o povijesti Hrvatskog učiteljskog doma u Zagrebu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Hrvatski školski muzej

25. svibnja 2023. – U prostoru Galerije Hrvatskog školskog muzeja „Školica za 5“ u Zagrebu otvorena je izložba „Hrvatski učiteljski dom“ koja prikazuje povijest i značaj te ustanove kao centra učiteljske djelatnosti krajem 19. stoljeća te podsjeća na ulogu Hrvatskog školskog muzeja tijekom proteklih 120 godina njegova djelovanja, ističući i važnost tog spomenika kulture kao arhitektonskog primjera historicizma u našoj zemlji.

Autorice izložbe su ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja Anita Zlomislić, muzejska savjetnica i arhivistica Sonja Gaćina Škalamera i knjižničarska savjetnica i kustosica dr. sc. Štefka Batinić.

Uz čestitke djelatnicama muzeja koje su se suočile s izazovima privremenog iseljenja iz matične zgrade te organizirale i prezentirale tu izložbu, izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak istaknuo je važnost Hrvatskog učiteljskog doma kao krune truda i posvećenosti hrvatskih učitelja na pedagoškom, prosvjetnom i društvenom području.

„Dom je ujedno simbol afirmacije učiteljske profesije kao važne strukovne i društvene snage, ali i početak stvaranja nove kulturne baštine koja se tiče povijesti školstva hrvatskog naroda“, zaključio  je Poljičak.

Potres koji je pogodio Zagreb 2020. godine nanio je značajna oštećenja zgradi hrvatskog učiteljskog doma, njezina struktura je oslabljena, a unutarnji prostori teško oštećeni, stoga je državni tajnik Poljičak podsjetio kako je obnova te zgrade od iznimne važnosti kako bismo sačuvali njezinu povijest i omogućili sadašnjim i budućim naraštajima da uživaju u njenoj ljepoti i koriste je kao mjesto nadahnuća i učenja.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica