Otvorena izložba „Od tabule do tableta – pregled telekomunikacijskih tehnika kroz povijest“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Tehnički muzej Nikola Tesla

28. veljače 2024. - Izložbu „Od tabule do tableta - pregled telekomunikacijskih tehnika kroz povijest“, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, otvorila je ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić, izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek.

Istaknuvši kako izložba daje uvid u povijest telekomunikacija i tehnološkog razvoja u kojemu je Hrvatska sudjelovala ravnopravno s drugim državama, ravnateljica Uprave Deranja Crnokić dodala je kako se ovom izložbom ujedno nastoji dočarati doba informacijskih početaka i podsjetiti nas na vrijeme kada su aparati za prijenos informacija bili rijetkost. Podsjetila je kako je prvi brzojav u Zagrebu 1850. godine primio ban Josip Jelačić te zaključila kako danas telefonija omogućuje brzu razmjenu informacija, što je preduvjet za moderno informacijsko društvo, nezamislivo bez globalne i brze komunikacije. „Današnje se moderno i demokratsko društvo temelji na široko dostupnim komunikacijskim platformama kojima je moguće razmjenjivati  mišljenja, ideje i informacije“, istaknula je ravnateljica Uprave.

Izložba prikazuje različite tehnike prijenosa informacija prisutne na tlu Hrvatske od antike do danas: od glasnika pješaka i konjanika rimskog „cursusa publicusa“, preko čuvenih dubrovačkih ranovjekovnih glasnika i optičkog telegrafa Claudea Chappea, do primjene elektromagnetskog brzojava koji je na prijelomu 19. stoljeća simbolično označio početak modernih telekomunikacija. Izložena je građa Tehničkog muzeja Nikola Tesla, HT muzeja i Hrvatskog povijesnog muzeja.

Pozdravne riječi na otvorenju izložbe uputila je ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla Markita Franulić, a o izložbi je govorio koautor izložbe Goran Rajič. Podsjećamo, počevši s prvim telegramom u hrvatskoj povijesti, poslanim iz Zagreba u rujnu 1850., stvoren je prometni i komunikacijski centar Republike Hrvatske u kojem su se primjenjivale nove tehnike podatkovnih prijenosa. Među ostalim i prvo povezivanje Republike Hrvatske s internetom ostvareno je u Sveučilišnom računskom centru Sveučilišta u Zagrebu (SRCE) 1992. u Zagrebu. Krajem 2022. obilježeno je 30 godina od pojave interneta u Hrvatskoj, a 2023. godine i 30 godina od dobivanja nacionalne internetske (.hr) domene.







 

Pisane vijesti