Otvorena izložba "Hrvatski apoksiomen" u Zadru

Pred velikim brojem posjetitelja ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić svečano je otvorio izložbu "Hrvatski apoksiomen" u Muzeju antičkog stakla u Zadru.

Ministar je rekao da prije nešto više od desetak godina nismo bili ni svjesni dragocjenosti koja je otkrivena u moru kod Malog Lošinja.
 
Danas imamo remek-djelo hrvatske kulturne baštine. U svijetu je osam takvih skulptura, rekao je ministar Biškupić. Apoksiomen je bio vrlo malo oštećen kad smo ga izvadili iz mora, no sve do 2006. konzervatori i drugi stručnjaci učinili su sve kako bi izgledao ovako kako danas izgleda. U ovome gradu kulture i znanosti ova je skulptura potaknula sve nas da osnujemo Centar za restauraciju podvodne baštine, istaknuo je ministar Biškupić. Dodao je da će hrvatski apoksiomen biti izložen pola godine u zadarskom muzeju te će pridonijeti i napretku turističke sezone.

Na večerašnjoj svečanosti otvorenja izložbe "Hrvatski apoksiomen" govorio je i ravnatelj Hrvatskoga restauratorskog zavoda dr. Ferdinand Meder. Podsjetio je da je apoksiomen dosad bio izložen u Firenci i u više hrvatskih gradova te da ta skulptura zauzima središnje mjesto u hrvatskoj podvodnoj arheološkoj baštini. Hrvatski apoksiomen, nastavio je dr. Meder, star je više od 2000 godina, ali unatoč toj činjenici kip je sačuvao svoju ljepotu i vrijednost vrhunske umjetnine. Za njegov konačan izgled zaslužni su restauratori iz Firence i Hrvatske, istaknuo je i dodao da je skulptura zacijelo remek-djelo naše kulturne baštine.

Okupljene je pozdravio i zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić koji je izrazio nadu da će izložba pobuditi sljedećih mjeseci veliko zanimanje ne samo Zadrana i kulturnih djelatnika nego i brojnih turista. Grad Zadar je inače pokrovitelj izložbe te je znatno financijski i organizacijski pomogao taj kulturni događaj. U jednom trenutku gradonačelnik Vrančić se našalio i rekao da je hrvatski apoksiomen u Zadru na svom prirodnom mjestu.

Okupljene je pozdravio i ravnatelj Muzeja antičkog stakla u Zadru dr. Ivo Fadić koji je istaknuo da će Zadar u sljedećih pola godine biti vrlo obogaćen tom izložbom.

Apoksiomen, brončani kip 1,92 metra visok i težak 300 kilograma, u travnju 1999. je iz mora kod Velih Orjula kod Lošinja, gdje je na dubini od 45 metara ležao dvije tisuće godina. Slučajno ga je otkrio sportski ronilac i amater fotograf iz Belgije Rene Wauters, tri godine prije nego je izvađen. (Hina)Najave