Otvorena 2. međunarodna konferencija o zelenim knjižnicama „Let’s Go Green!“

FOTO: NSK


9. studenog 2023. - Međunarodna konferencija o zelenim knjižnicama „Let’s Go Green!“ održava se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici od 9. do 10. studenog. Sudionici iz zemlje i inozemstva imaju priliku čuti izlaganja međunarodno priznatih znanstvenika, stručnjaka i aktivista iz različitih zelenih područja.

Otvarajući konferenciju državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak podsjetio je kako Ministarstvo kulture i medija snažno podupire sva nastojanja knjižnica u Republici Hrvatskoj u osvješćivanju lokalne zajednice o važnosti održivog razvoja i zaštiti prirodne baštine. „Podupirući mnoge programe zelene tematike tijekom godina, Ministarstvo prepoznaje važnu ulogu knjižnica u edukaciji građana o mnogim ekološkim izazovima“, dodao je državni tajnik Poljičak te istaknuo kako Knjižničarska zajednica svojim brojnim aktivnostima u promidžbi zelenih politika postiže izvrsne rezultate i školski je primjer pozitivnih promjena za razvoj održivog društva, rekao je državni tajnik Poljičak.
 
Cilj je konferencije međunarodno umrežavanje, razmjena iskustava i prijenos znanja s ključnim temama kao što su zelena tranzicija, održivi razvoj, energetska učinkovitost - UN Agenda 2030 te Europski zeleni plan iz perspektive knjižničarstva. Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu za program Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku dodijeljena je ugledna međunarodna nagrada Energy Globe Award. 
 
Organizator je konferencije Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu s partnerima Međunarodnim savezom knjižničarskih društava i ustanova, Radnom skupinom za okoliš, održivost i knjižnice, Hrvatskim knjižničarskim društvom, Komisijom za zelene knjižnice i Zagrebačkim knjižničarskim društvom. Konferencija se održava uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.
 

Pisane vijesti