Ministarstvo kulture i medija predstavilo svoje programe na 1. stručnoj konferenciji Informacijskog sustava prostornoga uređenja

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: ISPU konferencija

9. studenog 2023. - Prvu stručnu konferenciju Informacijskog sustava prostornog uređenja - ISPU otvorio je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, a na konferenciji je sudjelovalo više od 500 sudionika iz cijele Hrvatske. Informacijski sustav prostornog uređenja ISPU ključan je alat kojim se može na brz način dobiti kompletan uvid u prostorno uređenje u Republici Hrvatskoj.

Potpredsjednik Vlade i ministar Bačić prilikom svečanog otvaranja u Svetom Martinu na Muri ocijenio je kako je kroz platformu ISPU napravljen ogroman iskorak omogućivši krajnjim korisnicima, bili oni stranka u postupku, službenik koji provodi proceduru ili nadzorni inženjer i voditelj gradilišta, alate koji podatke kojima je definiran prostor čine dostupnima i administrativno jednostavnijima.
 
Istaknuvši kako su razvojem tehnoloških i informacijskih rješenja procesi digitalizacije poslovanja postali prijeko potrebni za unaprjeđenje radnih procesa, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine iz Ministarstva kulture i medija Tomislav Petrinec dodao je kako su iskustva u radu državne konzervatorske službe u informacijskom sustavu kulturne baštine iznimno pozitivna.
 
O digitalnoj transformaciji konzervatorskih podloga Ministarstva kulture i medija, koja je započela razvojem Geoportala kulturnih dobara, središnjeg mjesta pristupa prostornim podatcima o nepokretnim kulturnim dobrima u Republici Hrvatskoj, govorili su ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja-Crnokić i viši savjetnik specijalist u Upravi za zaštitu kulturne baštine Aljoša Špaleta. 

Geoportal kulturnih dobara RH omogućuje pristup prostornim podatcima te uslugama pretraživanja, pregledavanja, preuzimanja i pozivanja podataka o nepokretnim kulturnim dobrima u nadležnosti Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Osim što služi kao alat u svakodnevnom radu konzervatorske službe, vrijedan je potencijal njegove primjene u upravljanju rizicima u području kulturne baštine. Predstavljena su polazišta i ciljevi uspostave digitalne infrastrukture i usluga javne uprave izradom sustava konzervatorskih podloga kojom se doprinosi digitalnoj transformaciji konzervatorskih podloga te je najavljen početak rada nadograđenog Informacijskog sustava kulturne baštine s modulom Konzervatorske podloge i digitalnom elektroničkom uslugom e-Konzervatorska lokacijska informacija. Predstavljena je i nova metodologija izrade konzervatorskih podloga pilot-projektom za grad Šibenik kojim je dokazana njezina učinkovitost i praktičnost te stvorena osnova za daljnji razvoj Informacijskog sustava kulturne baštine Republike Hrvatske kao predvodnice u digitalizaciji postupaka zaštite nepokretne kulturne baštine na razini EU.
 
Sudionici konferencije imali su prilike upoznati se sa svim novostima vezanima uz zakonodavni okvir, prostornim planovima nove generacije, mogućnostima digitalnog povezivanja i razmjene podataka te načinom upravljanja prostornim podatcima. Nakon svečanog dijela konferencije održana je panel-rasprava, na kojoj se raspravljalo o ulozi ISPU-a u digitalnoj transformaciji Republike Hrvatske. Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU) sustav je Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine koji građanima putem Geoportala na jednostavan način omogućuje pristup informacijama o korištenju prostora. Trenutno u funkcionalnoj fazi ISPU ima čak 17 modula: GEO portal, ePlanovi, EKatalog, ePlanovi - editor, eDozvola, ISPU lokator, eKonfernecija, eArhiva, Registar Brownfield područja, eNekretnine, eSateliti, ePIC, eInvesticije, eEnergetski certifikat, eInspekcija prostora, eGrađevinski dnevnik i eRežimi.
 

Pisane vijesti