Otvorena 14. manifestacija Noć muzeja

Kulturna manifestacija Noć muzeja u petak, 1. veljače 2019. godine, održava se na više od 250 lokacija diljem Hrvatske, a službeno je otvorena u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.



U organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, a u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim institucijama u manifestaciju su se uključile i odgojno-obrazovne institucije, kulturne udruge i zaklade, crkve, samostani, klinike, bolnice te nacionalni parkovi i parkovi prirode. Tema ovogodišnje Noći muzeja koja objedinjuje sve programe je „Muzeji - inovacije i digitalna budućnost", a ukupno sudjeluje oko 130 gradova i općina u Hrvatskoj, dvije lokacije u Bosni i Hercegovini i više od 250 muzeja i drugih baštinskih institucija.

Izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik Ivica Poljičak istaknuo je kako je ovogodišnja tema Noći muzeja intrigantna jer digitalna budućnost i inovacija nisu samo budućnost, već stvarnost i sadašnjost.





Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević istaknula je kako brojni ljudi koji dolaze u muzeje pokazuju da baština i takav način čuvanja i prezentiranja suvremenih umjetnika nije zastarjela metoda, nego da je muzejska djelatnost živa i spremna ponuditi nove stvari.

U okviru manifestacije Noći muzeja ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek posjetila je Zavičajni muzej Konavala u Čilipima zajedno sa zastupnicom u Europskom parlamentu Dubravkom Šuicom i zastupnicom u Hrvatskom saboru Sanjom Puticom. U pratnji ravnateljice Antonie Rusković Radonić, ministrica je obišla postav muzeja i informirala se o planiranom projektu rada na uspostavi etnografske digitalne zbirke kao buduće važne sastavnice Muzeja i galerija Konavala.



Konavoski muzeji i galerije obnovljeni su nakon Domovinskog rata i danas obuhvaćaju nekoliko sastavnica, uz Zavičajni muzej u Čilipima, Kuću Bukovac i Mauzolej obitelji Račić u Cavtatu i arheološku zbirku u Franjevačkom samostanu u Pridvorju. Posjet je realiziran u okviru boravka Vlade Republike Hrvatske u Dubrovačko-neretvanskoj županije. Tijekom popodneva, Predsjednik Vlade je obišao i općinu Konavle gdje ga je načelnik općine Božo Lasić upoznao s planovima obnove i revitalizacije kulturne baštine Konavala. Nakon uspješne obnove Sokol grada, Društvo prijatelja dubrovačke starine započelo je prije nekoliko tjedana s obnovom Tvrđave na Prevlaci u kojoj se planira otvoriti Muzej mornarice.

U povodu Noći muzeja, ministrica je poručila kako će Vlada nastaviti s ulaganjem u programe razvoja publike i sudjelovanja u kulturi usmjerenim prema svim generacijama i svim skupinama građana te je još jednom pozvala građane da posjećuju muzeje, ali i ostale ustanove kulture.



Pomoćnik ministrice dr. sc. Hrvoje Manenica obišao je Zavičajni muzej Benkovac, Zavičajni muzej Biograd, Arheološki muzej Zadar, Muzej antičkog stakla Zadar, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru i Narodni muzej Zadar.



Nakon svečanog otvorenja manifestacije državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak posjetio je izložbu „Monoliti“, mladog umjetnika i akademskog slikara Domagoja Rogine u Galeriji Studentskog centra.


























 

Najave