Otvoren Restauratorski odjel u Šibeniku

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u petak, 14.  lipnja 2019. godine, prisustvovala je otvorenju Restauratorskog odjela Hrvatskog restauratorskog zavoda u Šibeniku. 

Prostor u kojem se nalazi radionica je 2006. godine Restauratorskom odjelu dodijelio Grad Šibenik na korištenje od 30 godina kao radni prostor za obavljanje konzervatorsko-restauratorske djelatnosti na kulturnim dobrima, prvenstveno Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije. 

Radovi na rekonstrukciji objekta i prilagodba novoj funkciji trajali su od 2006. do 2013. godine, a ukupna vrijednost utrošenih sredstava za izradu projektne dokumentacije, ishođenje građevinske dozvole sa svim suglasnostima te građevinske radove i infrastrukturno opremanje za konzervatorsko-restauratorsku djelatnost iznosila je oko 5.900.000,00 kuna međutim radionica niti nakon obnove nije započela s radom.
 
Na inicijativu ministrice i ravnateljice HRZ-a dr. sc. Tajane Pleše radionica je započela s radom početkom 2019. godine te su angažirani prvi djelatnici - iskusni restauratori koji su proteklih godina radili na brojnim projektima Hrvatskog restauratorskog zavoda. 
 
U svom obraćanju, ministrica je izrazila zadovoljstvo što je otvorenjem šibenskog restauratorskog odjela omogućen redovit rad na kulturnoj baštini na području Šibenika i širem području Šibensko-kninske županije. To se posebno odnosi na restauraciju drvene polikromije i kamene plastike, ali i druge aktivnosti kao što je periodični monitoring nad obavljenim konzervatorsko-restauratorskim radovima te izrada prijedloga održavanja koji su ključni segmenti zaštite i prezentacije kulturnih dobara.

Ministrica je posebno istaknula važnost ovakvog radnog prostora u gradu koji je prvi u Hrvatskoj upisao dva kulturna dobra na UNESCO-ov Popis zaštićene kulturne baštine svijeta te je među prvima u povlačenju europskih fondova za zaštitu kulturne baštine. Šibenik je grad koji je upravo obnovom i revitalizacijom kulturne baštine napravio veliki zaokret u svom razvoju. Donošenjem odluke o otvaranju restauratorske radionice, Ministarstvo kulture daje još jedan doprinos daljnjim ulaganjima u kulturnu baštinu. 

Uz ministricu otvorenju je prisustvovao državni tajnik Ivica Poljičak, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, župan Goran Pauk, ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše i tajnica Kabineta ministrice Ana Perišić Mijić.
 
Prije otvorenja Restauratorskog odjela ministrica je u pratnji državnog tajnika Ivice Poljička obišla i Državni arhiv u Šibeniku. 
 

Pisane vijesti